Trump landade mitt bland kritikerna

Påstår att han bara fick kärlek

Av: Andreas Ekström, Michael Toll

Publicerad:
Uppdaterad:

Under onsdagen besökte USA:s president Donald Trump och hustrun Melania för första gången Dayton, Ohio och El Paso, Texas, efter masskjutningarna.

Tusentals demonstranter hade samlats för att protestera mot presidenten. Men det var inget som Trump lade notis om.

– Kärleken, respekten och entusiasmen fanns där, skriver han.

Första stoppet på resan var Dayton, Ohio, där presidentparet landade vid 17-tiden, svensk tid. Med undantag för ett mindre antal Trumpsupportrar var de flesta på gatorna i Dayton kritiska mot presidenten.

Bland annat krävde demonstranter att USA:s vapenlagar måste förnyas.

Några passade också på att pika Trump, som i måndags råkade säga ”de som dog i Toledo” när han pratade om skjutningen i Dayton. ”Välkommen till Toledo”, stod det på ett antal plakat.

Presidenten besökte bland annat sjukhuset Miami Valley Hospital, där han talade med drabbade, familjer till offren och sjukhuspersonal. Han passade också på att posera med de drabbade på bilder.

Innan han lämnade Dayton twittrade presidenten ”Vi älskar er Dayton. De människor jag har mött idag är de finaste ”.

1 av 8 | Foto: Evan Vucci / TT
Nan Whaley och Donald Trump.

Landade i El Paso

Presidentparet flög därefter vidare mot El Paso, där de landade vid 22.30-tiden, svensk tid.

Även befolkningen i El Paso var kritiska till presidentbesöket. Tusentals med motdemonstranter hade samlats vid en sportanläggning för att sedan gemensamt ta sig till det universitetssjukhus som Trump skulle besöka i El Paso. En stor demonstration samlades utanför på gatan. En liten klick med ett hundratal Trump-supportrar fanns på plats med Make America Great Again-kepsar och plakat. I övrigt var det uteslutande personer som protesterade mot presidenten.

Rigorös säkerhet

Aftonbladets Peter Kadhammar var på plats utanför sjukhuset. Enligt honom var besöket ”en illustration över hur det politiska amerikanska klimatet ser ut idag”.

– Demonstranterna som är emot Trump har samlats i tusental. De som är för är endast ett hundratal. Säkerheten är enorm, Trump har inte varit i närheten av människorna här, säger Peter Kadhammar. 

Stundtals var stämningen hätsk. 

– Det har skrikits väldigt mycket. Polisen har fått skingra demonstranterna och föst upp dem på trottoaren. 

”Hela världen pratar om er”

Presidenten fortsatte med att senare besöka Emergency operations center för att tala med personal från räddningstjänsten.

– Jag vill tacka er, ni har gjort ett otroligt arbete. Folk över hela världen pratar om er, sade Trump. 

Vid 18-tiden, lokal tid, avslutade Trump sin El Paso-visit och återvände mot Washington.

”Lämnar El Paso för Vita Huset. Vilka underbara människor jag träffade där och i Dayton. Fake News arbetade övertid med att nedvärdera mig och de två resorna. Men det fungerade inte. Alla kunde se att kärleken, respekten och entusiasmen fanns där”, skrev han på twitter från Air Force One.

Anledningen till att Trump besökte de båda städerna var för att visa sitt stöd efter helgens masskjutningar där 31 personer miste livet och över 50 personer skadades på mindre än ett dygn.

PODD: Vem kan vinna över Donald Trump?

Demokraterna börjar mobilisera för att vaska fram en kandidat som de hoppas ska kunna besegra Donald Trump i valet 2020. Aftonbladet Daily reder ut vilka kandidaterna är och vem som har bäst chans att vinna över den sittande presidenten.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify

Eller ⬇️ klicka på PLAY-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN