Handspray ”mot coronavirus” – nu får apoteket kritik

Av: Oscar Schau

Publicerad:
Uppdaterad:

”Effektiv mot coronavirus”. Så marknadsför apoteket Hjärtat en spray med handdesinfektion på sin hemsida.

Vilseledande och opportunistiskt, enligt Folkhälsomyndigheten.

Relevant information, enligt apoteket.

I kinesiska Hubeiprovinsen, där det nya coronaviruset började spridas, har över tusen människor redan dött till följd av viruset, och globalt har fler än 76 000 smittats. I Sverige har ett bekräftat fall konstaterats i Jönköpings län, personen vårdas isolerad på länssjukhuset.

Samtidigt säljer Apotek Hjärtat en handdesinfektionsspray på sin hemsida, marknadsförd som ”effektiv mot coronavirus”.

Korrekt, men potentiellt alarmerande, enligt Karin Tegmark Wisell, avdelningschef och överläkare på Folkhälsomyndighetens avdelning för mikrobiologi.

– Det känns opportunt kan jag tycka, säger hon.

– Jag tycker att man ska vara försiktig med en sådan marknadsföring. Det kan vara vilseledande då man kan tro att coronaviruset finns och är ett problem i Sverige i dag. Men också för att det kan uppfattas som nödvändigt att ha den här produkten.

1 av 3
Handsprayen från Apoteket får kritik.

Enligt Karin Tegmark Wisell är coronavirus en stor familj av virus. Sju av dem kan leda till sjukdom hos människor. Handdesinficeringsmedel fungerar mot de flesta.

– Har man inte tillgång till tvål och vatten så är handsprit effektivt. De har inte fel i sak, säger Karin Tegmark Wisell.

På Apotek Hjärtat tycker man inte att marknadsföringen av sprayen vilseleder kunderna.

– Det är en relevant information att ha i produkten att den har en dokumenterad effekt mot coronavirus, säger Annika Svedberg, chefsapotekare på Apotek Hjärtat.

– Människor som ska ut och resa är oroliga, framförallt de som ska resa till Kina eller Asien. Då vill man gärna köpa något som kan hjälpa en att skydda sig.

Enligt Annika Svedberg så har apoteket varken marknadsfört handsprayen i pressmeddelanden eller annonser.

– Vi tycker som sagt att det är relevant information, men det är inte så att vi på något sätt vill oroa folk för coronavirus, säger Annika Svedberg.

PODD Coronaviruset – det vet vi om utbrottet

I podden Aftonbladet Daily pratar vi återigen om coronaviruset. Vad har vi lärt oss en månad efter utbrottet? Gäst är Björn Olsen, infektionsprofessor vid Uppsala universitet.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE