Fler vill avboka resan efter coronarädsla

Tipset: Gör det här om du ska resa

Uppdaterad 2020-03-11 | Publicerad 2020-02-28

Coronavirusets framfart över världen skapar oro.

Rädslan för viruset leder till avbokningar och prisminskningar, men också till att vissa resmål ökar i popularitet.

Om du ska boka en resa finns det en viktig sak att tänka på, enligt Michael Kapil, marknadschef på Ticket.

Coronavisuset skapar förvirring inom resebranschen. I takt med att olika länder upplever utbrott av viruset så påverkas resorna dit, och det finns en oro kring vilka länder som kommer att drabbas härnäst.

– Vi ser framförallt att oron för coronaviruset gör det väldigt svårt att välja resmål för påsk- eller sommarresorna just nu, och vilka resmål kunderna vill eller inte vill resa till förändras dessutom från dag till dag i samband med att det kommer ut nyheter om coronafall i olika länder, säger Michael Kapil, marknadschef på Ticket.

Totalt har resorna från Sverige minskat, men minskningen är inte speciellt stor. I januari hade resorna ökat med fyra procent jämfört med i fjol, och i februari syns hittills en minskning på tre procent enligt statistik från Ticket. När det kommer till specifika resmål är dock bokningsraset tydligt.

– Semesterresandet till Kina har ju i princip helt upphört, och andra resmål har backat med runt 20 procent.

Resorna till Italien har minskat med åtta procent och bokningarna till Milano och Venedig har minskat med 20 procent. Det är framför allt resor i närtid som påverkas medan människor fortfarande bokar resor för sommaren och hösten.

I Italien har flera personer insjuknat i covid-19, sjukdomen som coronaviruset orsakar.
I Italien har flera personer insjuknat i covid-19, sjukdomen som coronaviruset orsakar.

Vissa resor blir billigare, andra dyrare

När allt färre bokar en utlandsresa så sjunker priserna. Men det är inte ett allmänt prisras för alla resor.

– Priserna följer ju tillgång och efterfrågan, så priserna går ner till resmål där det står i media om nya coronafall eftersom efterfrågan att resa dig minskar, medan priserna går upp till andra resmål som upplevs som tryggare av resenärerna, säger Michael Kapil.

I början av februari var det framför allt bokningarna till Thailand som gick ner, och då blev dessa resor billigare. Svenskarna valde dock inte att stanna hemma utan istället bokade många resor till Mexiko, Bali och Karibien, och priserna på dessa resor gick då upp. Bokningarna till Thailand är tillbaka till det normala igen, vilket gör att priserna rör sig uppåt.

Tänk på det här om du ska resa

Nyheter om nya coronafall i ett visst land leder ofta till att människor vill avboka sina resor till just det landet.

– Men de flesta har ju inte bokat avbokningsbara eller flexibla biljetter, vilket innebär att de i så fall inte får pengarna tillbaka om de väljer att göra detta, förutom om resan går till ett resmål dit UD avrått från resor eller om flygbolagen ställt in flygningarna, som till exempelvis Kina.

Ofta går det att senarelägga resan mot en ombokningsavgift. Men allt fler väljer att gardera sig mot framtida utbrott genom att boka avbokningsbara biljetter.

– Jag rekommenderar alltid kunderna att antingen välja en avbokningsbar biljett, så de kan avboka resan om något skulle hända närmare inpå avresa, eller åtminstone en flexibel eller ombokningsbar biljett, så man kan flytta fram resedatumet om man vill.

Det finns en oro kring resor i en värld där coronaviruset sprider sig.
Det finns en oro kring resor i en värld där coronaviruset sprider sig.

Det finns en till sak som är bra att tänka på.

– Det är viktigt att komma ihåg att försäkringsbolagens reseförsäkringar eller avbokningsskydd typiskt sett inte berättigar till återbetalning bara för att man känner en oro, utan det behövs vanligtvis läkarintyg. Så det är viktigt att säkra med sin resebyrå att man väljer en avbokningsbar eller flexibel flygbiljett som inte kräver läkarintyg.

Om du gör bäst i att vänta med resor eller inte är upp till var och en. Michael Kapil tänker inte sluta resa utan har bokat in både Kap Verde i april och italienska Cinque Terre i sommar.

– Men jag kommer absolut se till att välja en avbokningsbar biljett på resan till Italien så jag kan ändra mig beroende på hur situationen ser ut om några månader, säger Michael Kapil.

PODD Därför skapar coronaviruset panik

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi om paniken kring coronaviruset och hur man kan hantera sin rädsla för att smittas av coronaviruset. Gäster är Martin Schori och Kata Nylén.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

LÄS VIDARE