Skadade röntgensjuksköterskan vill tillbaka till arbetet

Publicerad 2019-10-29

Röntgensjuksköterskan skadades allvarligt när han sögs in i det starka magnetfältet med sin viktväst.

Nu är han utskriven från sjukhuset.

Och siktet är inställt på att återvända till arbetsplatsen så snart som möjligt.

Ulrika Ask, verksamhetschef på Aleris, har varit i kontakt med den skadade röntgensjuksköterskan.

– Han vill tillbaka, det är det här han vill syssla med, säger hon.

Det var i onsdags förra veckan som olyckan var framme. Sköterskan som arbetade i MR-vagnen utanför Sunderby sjukhus sögs in MR-kamerans magnetfält och fastnade. Anledningen till olyckan var att mannen bar en viktväst.

Tack vare att patienten som skulle undersökas lyckades larma väktare, som skar loss sköterskan från västen, klarade sig mannen utan allvarliga skador.

Har lämnat sjukhuset

Mannen vårdades först på intensivvårdsavdelningen och förflyttades sedan till en vanlig avdelning. Nu är han utskriven.

– Han är hemma. Och han mår mycket bättre. Vi har inte börjat prata om när han är tillbaka i arbetet, men han vill tillbaka. Det är han fullt inriktad på. Det är det här han vill jobba och syssla med, säger hon.

Exakt vilka skador sköterskan fick vill Ulrika Ask inte gå in på.

– Det var en chockartad upplevelse för honom och alla inblandade. Men eftersom han är hemma och inte är behov av sjukvård är det ingen större fara med honom. Vi är väldigt tacksamma att det är en arbetsplatsolycka och inget värre som utreds, säger hon.

Kameran fortfarande påslagen

Ända sedan olyckan inträffade har MR-kameran varit påslagen. Först under tisdagseftermiddagen började tekniker från Aleris att stänga av magnetfältet. Arbetet beräknas ta flera timmar. Om viktvästen samt väktarnas batonger och handfängsel är kvar inne i MR-vagnen vill Ulrika Ask inte heller gå in på. Hon hänvisar till förundersökningssekretessen.

– Jag får inte uttala mig. Det jag kan säga är att det är ett omfattande arbete. Våra tekniker är på plats och har börjat att ta bort magnetfältet så att polisen kan fortsätta sin tekniska undersökning, säger Ulrika Ask.

Röntgensjuksköterskan har enligt Aleris avböjt att berätta om händelsen så länge polisens utredning pågår.