Stadsmissionen förvånade över minskade hemlösheten

Av: Robert Rosén

Publicerad:
Uppdaterad:
Lena Wetterskog Sjöstedt vittnar om att besöken hos Skåne Stadsmission inte minskat.
Foto: Pressbild
Lena Wetterskog Sjöstedt vittnar om att besöken hos Skåne Stadsmission inte minskat.

Antalet hemlösa i Malmö har enligt årets rapport störtdykt.

Någonting som förvånar Skåne Stadsmission.

– Vi har inte fått några signaler överhuvudtaget på att antalet boende ökat, säger Lena Wetterskog Sjöstedt, direktor vid Skåne Stadsmission.

På fredag kommer Malmö stad att presentera årets kartläggning av hemlösheten i staden. Sydsvenskan kunde dock redan i går rapportera att antalet hemlösa i Malmö sjunker kraftigt. Jämfört med i fjol har hemlösheten minskat med närmare 40 procent - men svaren på varför den gjort det är få.

– Jag vill inte spekulera i det. Det handlar om bostadsrådgivning och annat. Man såg att siffrorna började gå ner tidigt i våras, sa Rose-Marie Carlsson (S), socialkommunalråd, till Sydsvenskan.

Även hos Skåne Stadsmission har man noterat att det rapporterats om en minskad hemlöshet, men de har trots det inte märkt av den.

– Vi har fortfarande fullt på Café David där många hemlösa och ensamma äter frukost. Inte heller på Unga forum, där vi möter barnfamiljer, är det någon minskning. Vi har inte fått några signaler överhuvudtaget på att antalet hemlösa som fått boende ökat. Nyfiken är ordet för dagen, säger Lena Wetterskog Sjöstedt, direktor vid Skåne Stadsmission.

ANNONS

Storsäljare

Malmö

Köp en deal, spara upp till 90%

Har inte märkts av

Det låter som att du är förvånad.

– Å ena sidan: om detta stämmer är det ingen som är gladare än vi. Det är klart att vi inte möter alla som är med i kartläggningen, även om vi möter olika grupper på sätt och vis. Men Skåne Stadsmission har funnit så länge att man brukar säga att vi av erfarenheter märker av när det går bättre, men det har vi inte gjort än.

Hur är det möjligt att hemlösheten sjunker med närmare 40 procent och att ni inte märker av det?

– Svaret på den frågan vet jag inte. Vi har inget bra svar utan vi ser framemot att få förklaringar på fredag.

Varken vid de instanser som erbjuder mat, boende eller rådgivning har Skåne Stadsmission sett en minskning av besökare i år. Likadant är det där man håller öppet för barnfamiljer. Istället väntar de spänt på att se analysen bakom den minskade hemlösheten - men några teorier bakom minskningen vågar sig Lena Wetterskog Sjöstedt inte på.

Över 2 000 är hemlösa

– Nej, faktiskt inte. Det är därför vi är jättenyfikna på fredag.

Antalet hemlösa i Malmö är numera 1 355 vuxna och 692 barn. Värt att notera är dock att Malmö stad använder sig av en annan definition för hemlöshet än socialstyrelsen. I den kartläggning kommunen gör räknar man inte in trångbodda, inneboende, EU-migranter som saknar tak över huvudet eller de som hyr i andra hand via socialtjänsten.

Sedan i våras får enbart personer som är socialt hemlösa - det vill säga personer som lider av missbruk, psykisk ohälsa eller annan social problematik - boendestöd av kommunen.

Publicerad:

LÄS VIDARE