Delstaten Wisconsin skjuter på primärval

TT TT-AFP

Publicerad 2020-04-06

Den amerikanska delstaten Wisconsins guvernör Tony Evers meddelar att det planerade primärvalet på tisdagen skjuts på framtiden.

Valet var planerat att hållas trots coronapandemins framfart och kraftig kritik.

– Jag kan inte med gott samvete stå vid sidlinjen och inte göra något, sade Evers och fattade ett beslut som stoppade tisdagens val.

– Min grundläggande uppgift är att se till att människor är säkra. Att stoppa röstningen den 7 april är nödvändigt för att skydda invånarna i Wisconsin och bromsa spridningen av covid-19, sade guvernören som är demokrat.

Delstatens kongress, där Republikanerna har majoritet i båda kamrarna, har motsatt sig guvernörens tidigare försök att skjuta på omröstningen. Guvernörens beslut kan komma att överklagas av Republikanerna.

Delstaten beordrar samtidigt dess invånare att hålla sig hemma.

– Att hålla val samtidigt som folk beordras att hålla sig hemma är vettlöst, sade en ilsken demokratisk borgmästare till webbtidningen Politico inför det planerade valet.

Demokratiska partiet beslutade i torsdags att flytta sitt partikonvent, den tillställning då presidentkandidaten formellt utses, från mitten av juli till den 17–20 augusti. Konventet har planerats i åratal och är tänkt att äga rum i Milwaukee, delstatens största stad.