Löfvens skarpa ord om coronaråden: Ska följas varje minut

Regeringen får rätt att stänga köpcentrum för att stoppa viruset

Av: Gustaf Tronarp

Publicerad:
Uppdaterad:

591 har dött i sviterna av coronaviruset i Sverige, och nästan 8 000 är smittade.

En ny lag ger regeringen rätt att begränsa resandet och stänga restauranger i kampen mot smittan.

Samtidigt skärper Stefan Löfven tonen.

– De allmänna råden från myndigheterna är inga lösa tips, säger statsministern.

Efter ett långt möte kunde statsminister Stefan Löfven meddela att han fått över de andra partiledarna på sin sida. Lagförslaget som ger regeringen mer makt i coronabekämpningen ser nu ut att få riksdagens stöd.

– Det här ger oss verktyg för att skyndsamt kunna agera med fler åtgärder om det finns behov av det, säger Löfven.

– Förslaget gäller enbart åtgärder under en begränsad tid som är kopplade till coronaviruset. Men de kan behöva gå längre än vad reglerna i smittskyddslagen medger.

Kan stänga köpcentrum

Propositionen innebär att regeringen får rätt att vidta en rad åtgärder som bedöms vara nödvändiga för att stoppa smittspridningen – utan att gå via riksdagen.

– Vi måste ha verktyg för att agera snabbt. Vi behöver stå redo att till exempel stänga ner en färjeterminal eller ett köpcentrum om det krävs för att rädda människoliv, säger socialminister Lena Hallengren.

På måndagen fick utformningen av förslaget kritik av såväl lagrådet som oppositionen. Enligt Lena Hallengren har regeringen tagit till sig av synpunkterna.

– Beslut som fattas genom här bemyndigandet ska omedelbart underställas riksdagens prövning. Det innebär att vi både kan agera snabbt samtidigt som vi säkrar regeringens inflytande.

Skarpa orden: Är inga lösa tips

Några timmar före pressträffen kom nya siffror över coronavirusets spridning i Sverige. Statsepidemiologen Anders Tegnell meddelade då att 591 personer dött i sjukdomen covid-19, och nästan 8 000 är smittade.

Stefan Löfven betonade vikten av att alla medborgare följer myndigheternas rekommendationer.

– Det förväntas att alla som omfattas av råden följer dem varje dag och varje minut.

– Sett till folkmängd har vi flest smittade i Östergötland, Sörmland och Stockholm, men vi måste förbereda oss på att en förvärrad situation även i resten av Sverige framöver.

Statsministern upprepade också uppmaningen att stanna hemma i påsk.

– Våren 2020 kommer att bli annorlunda. Sommaren kommer också bli annorlunda. UD avråder i dag från utrikesresor fram till den 15 juni, men vi får antagligen ställa in oss på att det blir svårt att resa till många länder även efter det.

PODD Kriskommunikation i coronatider

I det här avsnittet av Aftonbladet Daily tänkte vi skärskåda regeringens och myndigheternas kriskommunikation - varför ser kommunikationen ut som den gör, och hur skiljer vi oss från andra länder? Gäst i podden är Orla Vigsø, programledare är Marcus Ulvsand.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen


Läs mer om coronapandemin

Publicerad: