Förhör med besättning på iransk tanker

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
En iransk oljetanker har stoppats utanför Gibraltar och besättningen förhörs.
Foto: Marcos Moreno/AP/TT
En iransk oljetanker har stoppats utanför Gibraltar och besättningen förhörs.

Besättningen på den iranska oljetanker som har stoppats i Gibraltar förhörs som vittnen, inte som brottslingar, uppger en talesperson för det brittiska territoriet på Iberiska halvön.

Tankern stoppades tidigt av polis och tull från Gibraltar med hjälp av den brittiska marinen, som landade en helikopter på tankern i mörker på torsdagsmorgonen. Myndigheterna misstänker att fartyget fraktar iransk råolja till Syrien i strid med EU:s sanktioner.

En domstol på Gibraltar har på fredagen beslutat att tankern får hållas kvar i ytterligare fjorton dagar.

Genom förhören uppges myndigheterna vilja klargöra uppgifter om lasten och fartygets slutdestination. De flesta av besättningsmedlemmarna uppges komma från Indien och några från Pakistan och Ukraina.

Gibraltar säger sig ha agerat på eget initiativ och inte på uppdrag från något annat land. Spaniens utrikesminister har tidigare uppgett att tankern stoppats på USA:s begäran.

"Det har inte funnits någon politisk begäran vid någon tidpunkt från någon regering", skriver Gibraltars regering i ett uttalande.

Iran har kallat till sig Storbritanniens ambassadör och meddelat att landet anser att stoppandet av den iranska oljetankern var olagligt. Irans revolutionsgarde uppmanar på Twitter Storbritannien att genast släppa tankern.

"Om Storbritannien inte släpper den iranska oljetankern är det myndigheternas skyldighet att beslagta en brittisk oljetanker", twittrar befälhavaren Mohsen Rezaee.

Panamas sjöfartsmyndighet meddelar att tankern inte är Panamaflaggad sedan i slutet av maj, efter att landet fått rapporter om att den deltagit i eller varit länkad till terrorfinansiering.

Publicerad: