Rekordår för skånska fritidshus

Uppdaterad 2020-06-25 | Publicerad 2020-06-24

Erik Holmberg, analyst vid Hemnet.

En sommar i Sverige innebär att många slår till på en sommarstuga.

Enligt Hemnet är det en rekordhet marknad på fritidshus.

– Man ser en ännu mer tydlig trend där, säger Erik Holmberg, analyst, om försäljningarna i Skåne.

Trenden är likadan i hela landet. Fritidshusen som läggs ut till försäljning säljs snabbare än någonsin tidigare - och stiger mer än någonsin förr från utgångspriserna.

Både i maj och hittills i juni har det noterats rekord vad gäller försäljningstid och budpremie, vilket är skillnaden mellan utgångspris och slutpris.

– Det är ganska tydliga rekordnivåer när man tittar på hur mycket det går upp i värde och motsatt då för försäljningstiderna, säger Erik Holmberg, analyst vid Hemnet.

Mönstret är likadant för Skåne som i resten av Sverige.

Sålda på två veckor

Både i maj och juni tog det i snitt 15 dagar från det att en annons lagts ut till att en försäljning var gjord. Inte någon gång tidigare, i mätningarna som sträcker sig tillbaka till 2014, har det tagit under 20 dagar för försäljningar i maj eller juni.

– Man ser en ännu mer tydlig trend där, konstaterar Erik Holmberg.

Det stora intresset har även märkts av på priserna, vilka skjutit i höjden sett till vad de har lagts ut för.

I maj var skillnaden mellan utgångspris och slutpris över 8 procent medan de skånska fritidshusen i juni sålts för nästan 15 procent mer än annonspriserna.

De begränsade möjligheterna att resa utomlands har fått många att se sig om efter ett fritidshus.

Skåne ofta i topp

– Normalt drar områden som ligger i närhet till havet och vatten vad gäller fritidshus. Det är oftast dyrast och så vidare. Så det är klart att Skåne som län brukar ligga i topp prismässigt, så att intresset är stort även där är inte konstigt, säger Holmberg.

En möjlig delförklaring till rekordmarknaden är att något färre fritidshus såldes i maj och juni 2020 jämfört med de två föregående åren.

– Oavsett om det är fritidshusmarknaden eller andra marknader - om utbudet är lågt i förhållande till efterfrågan ser vi ofta den här utvecklingen där man snabbare säljer. Det blir mer av säljarnas marknad med mer intressenter för varje objekt som ligger ute.

Samma mönster i Malmö

När det gäller Malmö stad är objekten för få för att göra en fullständig analys, men siffrorna pekar på att kommunen följer samma trend vad gäller snabbare försäljningstid.

– I princip ser det ut så generellt över riket men även om man går ner på Skåne län och Malmö. Det är samma mönster, även om det kan röra sig lite mer då det är lägre volymer.

Analysen som gjorts är att coronapandemin haft en kraftig påverkan på fritidshusmarknaden, då många som gått i köptankar valt att slå till medan fritidshusägare som funderat på sälja i högre utsträckning valt att behålla sina hus.