Lövin om kraven att lämna regeringen: Finns en gräns

Publicerad 2020-06-29

I helgen har Miljöpartiet suttit i krismöte efter att regeringspartnern Socialdemokraterna förhandlat med andra partier utan MP.

På måndagsmorgonen utvecklade språkröret Isabella Lövin hur partiet ser på sin fortsatta framtid i regeringsställning.

– Självklart kan vi inte sitta i en regering där olika partier tar olika beslut., säger hon i P1-morgon.

Efter helgens interna krismöte utvecklade Miljöpartiets språkrör Isabelle Lövin under måndagsmorgonen hur hon ser partiets framtid i regeringen.

Till TT säger hon att Miljöpartiet inte gett upp hoppet om att få till en uppgörelse om migrationspolitiken i den parlamentariska kommittén, trots att regeringspartnern Socialdemokraterna förhandlar med andra partier –utan MP:s inblandning.

Isabella Lövin (MP).

Men ett så kallat volymmål, en siffra på antalet asylsökande som Sverige kan ta emot och som ska styra politiken, är inget som partiet kan tänka sig.

– Vi har varit väldigt tydliga med att det inte är något som vi kan ställa upp på, säger Lövin till TV4.

I P1-morgon svarar Lövin följande på frågan om MP kan komma att lämna regeringen om Socialdemokraterna bestämmer sig för att “runda” dem.

– Självklart kan vi inte sitta i en regering där olika partier tar olika beslut.

Lövin: Finns en gräns

Hon tillägger då att Miljöpartiet fortfarande är en del av regeringen.

– Det är en gemensam regering där vi tar kollektiva beslut. Men vi kommer inte låta regeringen göra verklighet av en politik som vi inte står bakom, säger Lövin i P1.

På frågan hur stort tryck det är internt att lämna regeringen svarar hon:

– Klart att det finns en gräns för varje parti och det finns flera viktiga frågor för varje parti. Självklart ska man kompromissa i politiken, men inte om grundläggande värderingar.

Följ ämnen i artikeln