Unesco varnar Karlskrona för nybygge

TT

Publicerad 2020-06-23

Unesco har skrivit ett brev till Karlskrona kommun där de varnar för att göra ett nybygge i örlogsstaden innan en komplett utredning har gjorts. Arkivbild.

Världsarvsstaden Karlskrona har planerat att bygga ett nytt kulturhus, men FN-organet Unesco uppmanar nu staden att vänta med bygget. Det rapporterar SVT nyheter Blekinge. Unesco ska ha skickat ett varningsbrev till Karlskrona kommun med en vädjan om att vänta med bygget till en bedömning har gjorts om bygget skadar världsarvet.

Kommunen gav klartecken i april till att bygga ett nytt kulturhus i centrala Karlskrona. Enligt SVT nyheter Blekinge menar Unesco att processen har gått för fort och att “stora universella värden” riskerar att ta skada. Chefen för Unescos världsarvscenter, Mechtild Rössler, varnar i brevet för att riva befintliga byggnader och att bygga något nytt så nära Fredrikskyrkan från 1700-talet. Kommunen tycker inte att de har gått för fort fram.

– Bygglovsärenden i en kommun får ta max tio veckor. Jag tycker inte vi misskött oss på något sätt – det får stå för Unesco i så fall, säger stadsarkitekt Kristina Stark, till tv-kanalen.

Följ ämnen i artikeln