Hur ska skjutvåldet hejdas? Så svarade partierna

Publicerad 2022-08-24

Inför artikelserien ”Eld upphör” kontaktade Aftonbladet samtliga riksdagspartier.

Partierna fick frågan: ”Om du fick göra EN insats för att stoppa skjutningarna i samhället, vad skulle det vara?”

Här är hela listan på vad riksdagspartierna svarade.

Centerpartiets rättspolitiske talesperson Johan Hedin (C):

”En åtgärd: polisnärvaro. Hade jag fått tre åtgärder hade jag sagt polisnärvaro, polisnärvaro och polisnärvaro”.

Vänsterpartiets rättspolitiske talesperson Linda Snecker (V):

”Att på allvar stoppa insmugglingen av illegala vapen, vapendelar och den stora mängd narkotika som är grunden till konflikter mellan gängen och som eskalerar i det stora antalet skjutningar som sker i Sverige. Tullen behöver därför ordentliga resurser för att stoppa insmugglingen och det måste finnas fler polisen på plats för att kunna kontrollera fordon och människor som passerar genom Europa.”

Justitieminister Morgan Johansson (S):

”Vi kommer fortsätta att förstärka rättsväsendet och skärpa straffen, så att allt fler av de gängkriminella kan låsas in, samtidigt som vi satsar på skola, socialtjänst och fritidsverksamhet för att bryta nyrekryteringen till gängen”

Sverigedemokraternas rättspolitiske talesperson Tobias Andersson (SD):

”Kriminalisering av deltagande i gäng: Genom en sådan åtgärd hade vi i betydligt högre utsträckning kunnat komma åt samtliga gängkriminella redan innan de hinner begå allvarligare brott – inte minst mord med skjutvapen.”

Poliserna som patrullerar Vårbys gator tycker att ökad polisnärvaro är en viktig åtgärd för att stoppa skjutningarna. Men långt ifrån en ensam lösning.

Moderaternas rättspolitiske talesperson Johan Forssell (M):

”Moderaterna föreslår ett helt batteri av åtgärder mot gängkriminaliteten. Dessa stärker och kompletterar varandra och det är helhetens som är viktig, men om ett enskilt förslag ska lyftas fram särskilt är det möjligheten till visitationszoner. För att kyla ner pågående gängkonflikter och samtidigt få bort vapnen från gatorna vill moderaterna ge polisen möjlighet att, efter beslut från åklagare, upprätta tillfälliga och geografiskt begränsade visitationszoner. Inom dessa ska polisen ges utökade befogenheter att söka efter vapen och handgranater på människor och i fordon. Ett beslut om att upprätta en visitationszon ska bara kunna fattas när det finns en beaktansvärd riska för att illegala vapen finns i eller kommer transporteras genom ett visst område. Idén med visitationszoner är hämtad från Danmark, där polisen har haft denna möjlighet i snart 20 år och använder den regelbundet”.

I Danmark får polisen kontrollera personer utan misstanke om brott – om man upprättat en ”visitationszon”.Moderaterna vill att svensk polis ska få samma möjlighet, men åsikterna är delade.

Kristdemokraternas rättspolitiske talesperson Andreas Carlson (KD):

”Minimistraffet för grovt vapenbrott ska höjas från två till fem års fängelse. Att inneha vapen måste betraktas som radioaktivt. Gärningsmannen ska veta att det straffar sig. När kriminella ledargestalter är borta från gatan kan det förebyggande arbetet fungera ostört”.

Liberalernas rättspolitiske talesperson Juno Blom (L):

”Ökat fokus på föräldrars skyldigheter och ansvar. När föräldraförmågan brister vill vi se tidigare och tydligare insatser  av socialtjänsten, såsom omhändertagande av barn, med stöd av en uppdaterad socialtjänstlag. Det inkluderar en nationell stödenhet som gör att den lokala socialtjänsten kan få hjälp om så efterfrågas.  Dagens socialtjänstlag kommer från en tid då verkligheten var en helt annan. Lyckat skolresultat är dessutom ett viktigt vaccin mot kriminalitet”.

En halvautomatisk pistol som beslagtagits av tullen i södra Sverige.

Miljöpartiet:

”Naturligtvis måste vi få stopp på och lagföra de som skjuter här och nu, men på längre sikt är det centralt att stötta föräldrar och förebygga att barn och unga rekryteras in i kriminalitet. Vi vill se fler familjecentraler och sprida och utveckla den så kallade “Rinkebymodellen” med upprepade hembesök till föräldrar i samverkan mellan BVC och socialtjänst, och även få in förskolan i samarbetet. 

Vi vill även se mer intensiva förebyggande insatser tidigt för de barn som uppvisar tydliga riskbeteenden, likt den mycket framgångsrika danska modellen “De aktive drenge”. Med rätt tidiga och riktade insatser till barn med riskfaktorer och deras familjer kan vi se till att de aldrig socialiseras in i en kriminell livsstil”.

Följ ämnen i artikeln