Tog åtta personer som gisslan – hyllades som hjälte

Publicerad 2022-08-13

Bassam al-Sheikh Hussein, 42, ville ta ut sina pengar.

Beväpnad med ett gevär gick han in på banken, avlossade tre varningsskott och tog gisslan i sju timmar.

Nu hyllas han som hjälte i Libanon.

På torsdagen gick Bassam-al-Sheikh Hussein in på en bank i Libanon och tog åtta kunder och anställda som gisslan, rapporterar The Washington Post.

I en video på Twitter syns den 42-årige mannen avlossa tre varningsskott inne på bankkontoret i Hamra-distriktet i Beirut. Anledningen ska ha varit att han ville ha tillgång till sina egna sparpengar för att kunna betala sin fars sjukhusräkningar.

Han ska ha haft en summa på nästan två miljoner kronor på sitt konto, men precis som för andra libaneser har hans konton varit frysta i mer än två års tid, enligt den brittiska tidningen The Guardian.

När nyheten om gisslandramat nådde det libanesiska folket strömmade reaktionerna in. En folkmassa samlades utanför banken och hejade på gisslantagaren:

”Ge honom pengarna, ge honom pengarna”, enligt The Washington Post.

Även en polis berördes av händelsen.

– Han är inte ens en riktig rånare, han ber bara om att få det som redan är hans. Våra kära ledare skickade alla sina miljarder till schweiziska banker, och det är vi som får lida. Alla i Libanon kommer att göra det här, säger Ghassan Moula till tidningen.

Beställde mat till gisslan

Efter att mannen fått flera erbjudanden om summor som han tackat nej till gick han till slut med på att släppa gisslan om hans bror fick 35 000 dollar, motsvarande drygt 350 000 svenska kronor.

Hans bror bekräftade för polisen att pengarna skulle gå till sjukhusräkningar.

– Min bror är ingen skurk. Han är en ordentlig man. Han tar det han har i fickorna och ger till andra, säger brodern till nyhetsbyrån AP.

Under kvällen ska gisslantagaren ha beställt mat åt gisslan, som levererades till restaurangen. Kort därefter överlämnade han sig till polisen. Då hade han hållit gisslan på banken i nästan sju timmar.

Libanons banker har efter en ekonomisk kris försökt undvika en total kollaps genom att bara tillåta kunderna ta ut en summa på motsvarande 3 600 kronor varje månad, enligt The Washington Post.

Enligt tidningen har landet sjunkit djupt ner i en ekonomisk avgrund sedan det libanesiska pundet tappade över 90 procent av sitt värde för tre år sedan och World Food Programme uppskattar att nästan halva befolkningen i landet saknar pengar till mat.

Följ ämnen i artikeln