Beata misstänks ha kidnappats – ansökte om kontaktförbud

Uppdaterad 2021-09-29 | Publicerad 2021-09-27

Beata Ratzman hade nyligen sökt kontaktförbud mot en man men fått avslag.

När hon försvann levde hon med skyddad identitet.

Nu letar ett stort polisuppbåd efter Beata som misstänks ha kidnappats och söker även iakttagelser kring en specifik bil.

Det var en närstående till Beata Ratzman som anmälde henne försvunnen natten till lördagen. Enligt uppgifter till Aftonbladet hade hon då senast setts på fredagen vid 17-tiden.

När polisen kom till Beatas bostad i Malmö var hon inte där och sedan dess har man sökt efter den 32-åriga mamman då man inte tror att hon försvunnit av fri vilja.

Men trots att man sökt med bland annat helikopter och hundpatruller under helgen, samt hållit ett stort antal förhör, har hon ännu inte hittats.

Polisen betonar man att alla tips angående Beata Ratzman är av värde. Om man sett henne, om man vet något om henne som person – ja allt.

– Allt är av yttersta vikt i detta läge, säger Nils Norling på polisen i Malmö.

Nytt spår: Silverfärgad bil

Polisen vill även ha all information om en silverfärgad bil av märket Suzuki, modell Vitara, från år 2002 som kopplas till utredningen.

– Det vi kan säga kring den bilen är att vi kopplar den till det misstänkta brottet människorov och vi är synnerligen intresserade av alla observationer kring bilen. Inte bara i Oxie utan i hela Malmö och utanför Malmö. Om man sett en sådan bil parkerad med eller utan människor i, eller om man har sett den köra omkring, från fredagen klockan 17:00 och framåt, så vill vi veta, säger Nils Norling.

En man i 50-årsåldern sitter anhållen misstänkt för människorov alternativt olaga frihetsberövande men hur han ställer sig till anklagelserna är ännu oklart. Han misstänks även för olaga hot, misshandel och skadegörelse.

Aftonbladet har varit i kontakt med den misstänktes advokat som inte vill uttala sig.

– Jag har inga kommentarer, säger han.

Inte ens om din klients inställning?

– Inte heller det.

Mannen är tidigare anmäld för olaga hot av Beata Ratzman.

– Det handlar om misstanke om brott en längre tid bakåt, säger kammaråklagare Lena Körner som just nu leder utredningen kring det misstänkta människorovet.

Så sent som för två veckor sedan sökte Beata Ratzman om kontaktförbud mot mannen, något man kan göra om det finns en klar och konkret risk att en utpekad person kommer att begå brott mot, förfölja eller på annat sätt allvarligt trakassera en annan person.

Men begäran fick avslag.

”Pågående utredning ger för närvarande inte tillräckligt stöd för ansökan eller de misstankar XX är misstänkt för. Förutsättningarna för kontaktförbud är mot denna bakgrund inte uppfyllda,” står det i beslutet.

Hon har under den senaste tiden levt med skyddade personuppgifter.

Kammaråklagare Lena Körner vill inte uttala sig om fler detaljer i nuläget på grund av rådande förundersökningssekretess. Inte heller hur den anhållne mannen ställer sig till anklagelserna.

– Den information som polisen gått ut med är noga avvägd och den som vi i nuläget går ut med, säger hon.

Senast på tisdagen klockan 12 måste Körner besluta om hon ska begära den anhållne mannen häktad eller inte.

Centreras runt Oxie

Under måndagseftermiddagen letade polisen med stort pådrag i Malmötrakten, och under kvällen koncentrerades insatsen till Oxie.

– Vi är där med hundresurser, helikoptrar, drönare, rytteri och uniformerad personal. Vi har observationer och information som gör att vi har lagt kraften i Oxie, säger Rickard Lundqvist som är presstalesperson i Polisregion syd.

Just nu söker poliser polisen vid ett specifik vattendrag eller damm nära en golfbana, där man söker framför allt från luften.

– Vi vill klargöra att vi i detta skede arbetar med två parallella spår. Det ena är en räddningsinsats enligt lagen om skydd mot olyckor. I den andra delen pågår det en förundersökning om människorov.

Har du sett Beata Ratzman någon gång sedan i fredags? Ring polisen på 114 14.

Ser du kvinnan i detta nu ring larmnumret 112.

ANNONS