Israelisk polis förhörd om agerande vid knivdåd

TT-AP

Publicerad 2021-12-05

En israelisk polis står vakt vid Damaskusporten efter knivangreppet på lördagen.

Två israeliska poliser har förhörts efter att en ung palestinier sköts ihjäl sedan han attackerat en judisk man med kniv i Jerusalem på lördagen.

Filmer från händelsen har lett till krav på en utredning om misstänkt övervåld.

Israelisk polis publicerade en film där mannen först syns attackera den judiska mannen med kniv och sedan försöker hugga en polis innan han skjuts till döds. Händelsen inträffade i närheten av Damaskusporten vid den gamla staden i Jerusalem.

Ett annat klipp visar hur en man som lär vara gärningsmannen ligger på marken och vrider sig, för att sedan skjutas minst två gånger till. Ytterligare en film tycks visa hur poliser hindrar sjukvårdspersonal från att ta sig fram till mannen, vilket lett till krav på en utredning om misstänkt övervåld.

Enligt justitiedepartementet förhördes poliserna kort under lördagen innan de släpptes.

Israels premiärminister Naftali Bennett uttrycker sitt stöd för dem.

– De förtjänar allt vårt stöd och vår uppskattning efter att ha förhindrat mord, säger han på söndagen.

Palestiniernas ledare på Västbanken, Mahmud Abbas, sade å sin sida på lördagen att ”dödandet av denna unge man efter att han redan skadats är ett dokumenterat krigsbrott”.

Den gamla staden i östra Jerusalem har varit ockuperat av Israel sedan 1967. Palestinierna ser det som huvudstaden i en framtida palestinsk stat.