Sista lösningen på budgetkaoset – lottning

Publicerad 2022-06-22

Det råder stor osäkerhet inför onsdagens budgetomröstning.

Nu kan allt avgöras genom lottning.

– Det finns en risk att folk förlorar respekten, säger statsvetaren Marja Lemne.

Debatt i riksdagen inför budgetomröstningen.

På onsdagseftermiddagen röstar riksdagen om regeringens förslag på ändringsbudget som innehåller förhöjd garantipension.

S, MP, C och V kommer att rösta ja för budgeten och samlar 174 mandat – men det krävs ytterligare en röst för att förslaget ska gå igenom.

Annars kan lottning avgöra.

– Jag kan inte påminna mig om att man behövt lotta om en budgetfråga tidigare, men jag kan inte heller påminna mig om att man lagt såhär många ändringsbudgetar, säger statsvetaren Marja Lemne.

Så går det till

  • Vid ett oavgjort resultat väntar en ny omröstning, och om utfallet blir detsamma tar riksdagens ledamöter beslut om man ska lotta om budgeten eller om den ska gå tillbaka till finansutskottet.
  • Vid det senare alternativet tar finansutskottet fram ett nytt förslag till en tredje omröstning och faller det igen är lottning sista utvägen.
  • Talmannen kommer i så fall att utse tre riksdagsledamöter som lägger en ja-röst och en nej-röst i röstskrinet. Den lapp som dras upp igen fäller avgörandet.

Den politiske vilden Amineh Kakabaveh ser återigen ut att avgöra striden, men än har hon inte velat berätta hur hon ska rösta.

– Det här är hennes sista ”15 minutes of fame” och då ska hon göra det spännande, säger Marja Lemne och fortsätter:

– Jag skulle tro att hon faller till föga och stödjer regeringen. Hon har spelat ut sina frågor och de har inte med budgeten att göra.

Elisabeth Andersson (M) och Mats Persson (L) under budgetdebatten.

”Kan förlora respekten”

Statsvetaren befarar dock att en lottning kan leda till negativa konsekvenser för systemet.

– För de generationer som inte upplevt det här tidigare ter det sig väldigt märkligt med ett lotteri och risken är att det blir fler som förlorar respekt för politiska institutioner, politiker och partier.