Morgan Johansson: Gå hem, omedelbart!

Uppdaterad 2022-04-18 | Publicerad 2022-04-17

Justitieminister Morgan Johansson säger till Aftonbladet att våldet under upploppen måste fördömas och att polisen måste stöttas.

Han vill inte ”sitta som en skrivbordsgeneral och förklara vad polisen borde göra eller inte göra”.

– Gå hem. Omedelbart! Respektera att Sverige är en demokrati. Här råder yttrandefrihet, är hans budskap till upploppsmakarna.

Aftonbladet når justitieminister Morgan Johansson (S) just som nya upplopp pågår i Linköping och Norrköping.

– Det här våldet måste fördömas. Visst är det så att den här Rasmus Paludan är en högerextrem dåre, vars enda mål är att driva fram våld och splittringar. Men Sverige är en demokrati och i en demokrati har också dårar yttrandefrihet. Det måste man acceptera, det är en del av att leva i en demokrati. De som angriper polisen är kriminella våldsverkare. Det finns inget annat sätt att hantera de än att sätta hårt mot hårt.

Morgan Johansson vill inte se några fler upplopp.

Men tycker du att det sätts hårt mot hårt?

– Jag menar att de operativa beslutet som polisen fattar, det måste vara de som fattar de besluten.

Men upploppen har pågått ett par dagar, nu händer det igen: vems fel är det, vem är ansvarig?

– Det är de som begår våldet, de som kastar sten. Det är deras ansvar. Sedan har ju högerextremisten också ett stort ansvar, genom att driva på detta.

Utåt sett ser det ut som att polisen inte kan hantera våldsverkarna.

– Nu befinner vi oss mitt i skeendet, och man får vara försiktig med att dra några slutsatser. Detta får vi utvärdera när vi har sett hela bilden.

Ska vi bara låta detta pågå, dag efter dag och vänta på att bilden ska klarna?

– Nej, men vi måste låta polisen göra sitt jobb och inte sitta som en skrivbordgeneral och förklara vad de borde göra annorlunda.

Men kan du förstå att det utåt sett ser ut som att polisen inte kan hantera upploppen?

– Men återigen, det är en väldigt svår situation för polisen, det har alltid varit svårt. Det är inte första gången vi drabbas av kravaller. Varje gång är det något av de svåraste man kan göra som en polisiär insats. Vi måste låta tiden gå, nu är bara att ge polisen full uppbackning i det de gör.

Anser du att polisen har de resurser som krävs för att upprätthålla lag och ordning i anslutning till koranbränningen?

– Ja, polisen har mer resurser än någonsin tidigare. I utvärderingen måste man återkomma till frågorna: Drog vi fram tillräckligt med resurser till platserna, visste man vad man skulle möta. Det kan vi inte sitta och spekulera i nu utan klara ut i efterhand.

Men kan vi inte det ändå? Det här hände första gången i torsdags, lite koll på vad som väntar måste man väl ha?

– Men som sagt, jag kommer inte i det här skedet att ge mig in i några spekulationer i vad polisen borde eller inte borde gjort.

Kan du sitta kvar när det ser ut som det gör?

– Jag ser fram emot att fortsätta utveckla polisen och skjuta till mer resurser och att utveckla verktygen.

Samtidigt som polisen skjuter varningsskott är motdemonstranternas svar att kasta sten och ropad slagord. Ska de här våldverkarna vinna och polisen behöva retirera och se på hur deras bilar kapas och förstörs. Tycker du att det ser ut som att de respekterar polisen?

– Nej det är klart. Du har ett antal kriminella som passar på att angripa polisen, det är självklart så att dessa individer måste man omhänderta och lagföra. Förmodligen är det gängkriminella som nu passar på när tillfälle ges.

Tycker du att det ser ut som att de respekterar polisen?

– Nej, men det är klart att de inte gör det. Självklart inte. Och det är klart att det är allvarligt. De är i grunden kriminella individer. De man kan gripa ska man gripa och sedan lagföra.

För signalen man sänder ut nu, är att de kan göra lite vad de vill.

– Man har genomfört ett stort antal gripande, och det är bara att fortsätta på den vägen.

Har du förtroende för rikspolischefen och polisledningen?

– Jag har fullt förtroende för dem. Just nu är faktiskt situationen sådan att det polisen behöver är full uppslutning från samhället, inte kritik från politiker eller ”förstå-sig-påare”. Tids nog kan vi gå igenom, och lära oss av det som hänt.

Förstår du att det blir lite konstigt när du säger ”tids nog” när detta har pågått i flera dagar. Ska man bara vänta tills det har lugnat sig?

– Så är det ju inte. Polisen fattar nya beslut hela tiden. Och vi ska låta polisen göra det. Vi måste lita på att polisen har den kompetensen.

Om du fick säga något till de här våldsverkarna vad skulle det vara?

– Gå hem. Omedelbart. Respektera att Sverige är en demokrati. Yttrandefrihet råder. Det är det enkla budskapet jag har.

Nu fick jag en notis om att de skjuter varningsskott i Norrköping.

– Det är en svår situation att lösa. Egentligen är det nog så att jag kanske borde återgå till mina ordinarie arbetsuppgifter i så fall eftersom vi är mitt i detta.