Dödstalen drar iväg i Europas sämst vaccinerade land

Nya skräcksiffror från Bulgarien

Uppdaterad 2021-09-16 | Publicerad 2021-09-15

Bulgarien är landet som just nu har EU:s högsta dödstal – och lägsta vaccinationsgrad.

Nu kämpar myndigheterna i Europas mest vaccinskeptiska land mot sin egen befolkning.

– Jag tror att det är för sent, säger sjuksköterskan Yordanka Minekova till AP.

Bulgarien fortsätter att halka efter i vaccinationsstatistiken. Knappt 20 procent av landets vuxna befolkning är fullvaccinerade och i tisdags rapporterade de EU:s högsta dödstal, 139 på ett dygn.

Utanför ett sjukhus i staden Veliko Tarnovo i norra Bulgarien ger en sjuksköterska ett enkelt svar på varför Bulgariens befolkning hamnat i den här situationen:

– De tror inte på vaccin, säger sjuksköterskan Yordanka Minekova till nyhetsbyrån AP.

”Frihet för jobben” och ”det finns ingen covid-19”, står det på demonstranternas plakat.

Landet ligger totalt på tredjeplats i EU över antalet döda med covid-19 per en miljon invånare. Tjeckien och Ungern har högre dödstal men även där har vaccineringen tagit fart på bred front. I nuläget är 71 procent av EU:s befolkning fullt vaccinerad.

Att vaccinskepsisen är hög i Bulgarien märks tydligt på sjukhusen.

– Hundra procent av dem som ligger på iva är ovaccinerade, säger Sibila Marinov som är chef för intensivvårdsavdelningen på sjukhuset i Veliko Tarnovo till AP.

Nya restriktioner: ”Kommer för sent”

Bulgariens regeringen införde på tisdagen nya restriktioner. Endast sex personer får sitta vid samma bord på restauranger, som nu ska stänga klockan 23. Biografer och teatrar får endast ta in halva sin kapacitet och sportevenemang är begränsade till 30 procent av sin publikkapacitet.

– Det är den låga vaccinationsgraden som tvingar oss att ta till dessa medel, sa landets hälsominister Stoycho Katsarov.

Men sjukvårdspersonalen menar att initiativen är otillräckliga och det redan är för sent.

– Jag tror att det är för sent, den rätta stunden att agera har passerat. Jag kan inte se något sätt att lösa det här nu, säger sjuksköterskan Yordanka Minekova till AP.

Bulgarien har just nu det högsta coronadödstalet i EU. Trots det har landet också lägst vaccinationsgrad. Bild från sjukhuset i staden Veliko Tărnovo.

Vägrar ta sprutan

Befolkningens låga förtroende för offentliga institutioner, kombinerat med politisk instabilitet med nyval i november och konspirationsteorier om vaccinets biverkningar pekas ut som några av orsakerna bakom den låga vaccinationstakten.

– Jag vill inte vaccinera mig. Jag tycker jag är tillräckligt frisk och har en bra naturlig immunitet, säger den 71-åriga pensionären Zhelyazko Marinov till AP.

Nu debatteras det i landet om obligatorisk vaccinering är lösningen. Å ena sidan menar man att tvång är det enda sättet att vaccinera människor i den här typen av tveksamma länder. Å andra sidan menar man att det kommer öka polariseringen och tveksamheten mot vaccinet ytterligare.

Samtidigt föreslås restriktioner för de ovaccinerade genom vaccinpass likt de som införts i många andra europeiska länder.

71-åriga Zhelyazko Marinov säger att han förmodligen skulle ändra sig om han var tvungen att ha ett vaccinpass för att kunna resa.

I Bulgarien, med drygt 7 miljoner invånare, har hittills drygt 475 000 människor smittats av coronaviruset. 19 744 rapporteras ha dött med covid-19.