Nyheter

Bedrägerivåg mot polsktalande äldre

Av: 

TT

Polisen manar till försiktighet. Arkivbild.
Polisen manar till försiktighet. Arkivbild.

NYHETER

Bedrägerierna mot äldre fortsätter och en utsatt grupp är polsktalande personer. Problemet har rapporterats från olika delar av landet på senare tid.

I Stockholms län har polisen – bara i år – fått in ett 50-tal anmälningar om bedrägerier eller försök till bedrägerier mot polsktalande äldre.

Det är inte ovanligt att bedragaren utger sig för att vara polis och vill ha kortuppgifter eller liknande.

”Personen som ringer kan vara både kvinna eller man och pratar polska. De är mycket övertygande i sitt tillvägagångssätt”, säger Jan Friberg vid Stockholmspolisens bedrägerisektion på polisens sajt.

”Vi har sökt kontakt med katolska kyrkan och har sedan tidigare också god kontakt med en polsk-svenska föreningen för att få hjälp att sprida information om vad som sker för att försöka få ett stopp på bedrägerierna som drabbar de äldre”.

Tidigare i januari drabbades polsktalande äldre personer i Örebro län av att en kvinna som talade polska och sade sig ringa från polisen bland annat ställde frågor om tillgångar på bankkonton och guld i hemmet.

Den falska polisen uppgav att hon och hennes kollegor skulle komma förbi för att hjälpa till mot brottslingar som var på väg.

ANNONS

50% REA hos Åhléns! Se till att fynda dina favoriter från välkända varumärken.

Extern länk från Åhléns

Shoppa här!

Publisert: