Regeringen säger ja till slutförvar av kärnbränsle

Publicerad 2022-01-27

Regeringen har gett tillstånd för slutförvar av kärnbränsle, uppger flera källor för Aftonbladet.

Beslutet klubbades på ett regeringssammanträde i morse och bekräftades på en presskonferens under eftermiddagen.

– Vi kan inte ha en situation där kärnavfall ligger och väntar i bassänger år efter år, säger Annika Strandhäll (S), Klimat- och miljöminister.

Beslutet om slutförvar av kärnbränsle beskrivs som historiskt och går tillbaka till 2011 då processen inleddes.

Enligt vad flera källor uppger för Aftonbladet så har regeringen i dag beslutat att ge tillstånd för slutförvar av kärnbränsle – vilket även bekräftades under eftermiddagen.

Klimat- och miljöminister Annika Strandhäll.

Slutförvaringen har varit omstridd eftersom vissa experter anser att det ännu inte är helt fastslaget hur kärnavfallet påverkas under den långa tiden som det ska slutförvaras – upp till 100 000 år. Samtidigt har det kommit flera larm om att mellanlagringen av kärnbränsle kommer att bli fullt inom bara ett par år.

Enligt TT omfattar ansökningarna som ligger till grund för regeringsbeslutet två anläggningar, en inkapslingsanläggning i Oskarshamn, och en slutförvarsanläggning i Forsmark. Totalt ska 12 000 ton kärnavfall deponeras i 6 000 kopparkapslar på cirka 500 meters djup i urberget.

Miljöminister Annika Strandhäll (S) höll under eftermiddagen en pressträff där beslutet bekräftades.

– Det här är ett beslut som behandlats under 40 års tid. Nu tar vi hand om avfallet och garanterar där med en något tryggare framtid, säger Annika Strandhäll (S).

Svidande kritiken: ”Förhastat och osäkert”

Det nya beslutet möttes av stark kritik från Miljöpartiets språkrör Per Bohlund. Via sin Instagram uttrycker han sin besvikelse för ett beslutet som han menar är både förhastat och osäkert.

”Nu kom beskedet att regeringen säger ja till att gå vidare med slutförvaret av kärnavfall. Det är ett förhastat och osäkert beslut som kan få konsekvenser för många generationer i över 100 000 år.”, skriver Per Bohlund (MP) och fortsätter:

”Man bygger inte ett hus och hoppas att golvet ska hålla, det säkerställer man innan, redan när man planerar och ritar huset. Nu gör regeringen tvärtom.”

Kapslar ska säkra avfallet i 100 000 år

Annika Strandhäll (S) säger sig vara trygg i det fattade beslutet. Enligt henne pekar all forskning på att de kapslar som avfallet ska förvaras i är säkra under hela den tid som avfallet är farligt.

– Den svåra bedömningen har övergripigt hela undersökningen och det handlar om en svindlade tidsrymd. Enligt den samlade bedömningen av en mycket, mycke stor majoritet av forskare, expertmyndigheter och nu regeringen så ska det här förvaret vara säkert under hela den tidsperiod som avfallet ska vara farligt, säger hon.

Hon håller dock öppet för att forskningen kan komma att förändras och att processen kring avfallshanteringen därför i framtiden kan komma att justeras.

– Sen är det klart att vi kommer förfina utformningen under den tid som prövningen kommer pågå, det får vi såklart vara ödmjuka inför. Vi känner oss trygga med att det här är rätt beslut, säger Annika Strandhäll (S).