Man dömd för hot mot journalisten Jonna Sima

Publicerad 2021-11-15

Aftonbladets ledarskribent och redaktionssekreterare Jonna Sima hotades på Twitter.

Polisen kunde genom spårning på internet identifiera avsändaren – en man i 60-årsåldern som nu döms för olaga hot.

– Syftet med hot och hat är att folk ska bli rädda och att vi journalister ska bli tysta. Då är det jätteviktigt att rättsväsendet och samhället markerar, säger Sima.

Mannen i 60-årsåldern hotade Jonna Sima på Twitter. Nu döms han för olaga hot.

Mannen i 60-årsåldern twittrade förra hösten till Jonna Sima och skrev bland annat att han tipsat förövare om ledarskribentens bostadsort. I samma meddelande uppgav han att hon snart kommer utsättas för brott.

Aftonbladet polisanmälde hotet. Polisens utredning kunde slå fast vem avsändaren bakom hotelserna var.

Gärningsmannen har under rättegången erkänt att han publicerat meddelandet på Twitter. Han har dock ”uppgett att han alls inte avsåg att hota med våld eller annat” och lämnat förklaringar på hur han menade att Jonna Sima skulle uppleva texten, något rätten helt avfärdade.

”Det ligger betydligt närmare till hands att uppfatta meddelandet som ett hot om brottslig gärning mot Jonna Sima eller hennes familj, vilket Jonna Sima också gjort.”, skriver domstolen.

På måndagen meddelade tingsrätten sin fällande dom. Straffet för mannen blev villkorlig dom tillsammans med dagsböter på totalt 2 000 kronor. Han ska också betala 5 000 kronor i skadestånd till Jonna Sima.

”Det inte går att skriva vad som helst anonymt”

Anledningen till att mannen inte enbart fick böter var enligt tingsrätten att ”i detta fall är hotet extra allvarligt eftersom det riktades mot målsäganden för något som rörde hennes arbete som journalist med samhällsviktiga arbetsuppgifter.”

Jonna Sima är nöjd över tingsrättens utfall.

– Jag är glad för domen, att tingsrätten slår fast allvaret i det här. Och extra nöjd med att tingsrätten också skriver att hotet är extra allvarligt eftersom det riktas mot en journalist. Det är väldigt bra att tingsrätten även dömer till villkorlig dom och inte bara nöjer sig med böter. Det är en viktig markering om brottets allvar, säger hon.

Hon hoppas att domen kan sända ut signaler till personer som ”gömmer sig bakom skärmen”.

– Syftet med hot och hat är att folk ska bli rädda och att vi journalister ska bli tysta. Då är det jätteviktigt att rättsväsendet och samhället markerar att det inte är acceptabelt utan får konsekvenser, säger Jonna Sima.

– Min förhoppning med domen är också att människor ska veta att det inte går att skriva vad som helst anonymt. I dag har polisen rätt bra verktyg för att ta reda på vem användaren är. Man ska tänka efter innan man skriver något som kan uppfattas som hotfullt. För det är ett problem att kända och okända personer blir utsatta för obehagliga kommenterar på nätet. Det måste ske en sanering och då är det bra att juridiken hjälper till med det.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln