Utredaren: Kvinnor luras oftare in i människohandel – med kärlekslöften

Uppdaterad 2022-02-21 | Publicerad 2022-02-20

En allt vanligare metod för att lura in kvinnor i trafficking är falska kärleksrelationer.

– Kvinnan kanske tror att man sparar till ett gemensamt boende, eller ett nytt liv, säger Jämställdhetsmyndighetens utredare Catrin Sandman.

Det blir allt vanligare att kvinnor som dras in i människohandel för sexuella ändamål rekryteras av någon som de har ingått en kärleksrelation med.

– Vi ser mer av att enskilda gärningspersoner använder subtila påtryckningsformer. Till exempel att förövaren inleder någon form av kärleksrelation med den som utnyttjas, säger Catrin Sandman, kvalificerad utredare på Jämställdhetsmyndigheten.

Detta gör det svårare för den utnyttjade att se vad som pågår.

– Personen som utnyttjas är så pass bunden till förövaren att det blir väldigt svårt att bryta sig loss. Kanske tror man att man sparar till en gemensam framtid.

Enligt Sandman är det ofta först efter ett polisingripande som kvinnan får veta att pengarna gick någon annanstans.

”Finns efterfrågan i Sverige”

För att något ska räknas som människohandel, trafficking på engelska, ska det finnas inslag av tre saker: Någon typ av rekrytering eller transportering. Det ska förekomma hot, tvång eller vilseledning. Och det ska finnas ett syfte att tjäna pengar på den utsatte.

Sverige är ett destinationsland, vilket betyder att personer transporteras hit för att utnyttjas sexuellt eller som arbetskraft.

– Det finns en efterfrågan i Sverige. Personer är beredda att betala för sexuella tjänster. Det är därför det går att ha den här typen av utnyttjande, säger Catrin Sandman.

Enligt henne har myndighetens kartläggning visat att omfattningen på människohandeln varit så gott som konstant de senaste 20 åren. Ett par hundra misstänkta fall anmäls per år. Antalet är till stor del beroende på insatser där människohandel upptäcks.

Majoriteten av de misstänkta fallen rör kvinnor som utnyttjas sexuellt, men även arbetskraftsutnyttjande är vanligt i Sverige, till exempel vid bärplockning.

Hotas att vräkas

Men forskningen visar också att det finns problem med svenska myndigheters arbete mot prostitution och människohandel.

– Kartläggningen visar att det utförs mycket gott polisiärt och socialt arbete för personer som säljer sex eller är utsatta för människohandel I Sverige. Men ibland tenderar det att motverka sitt syfte att skydda och stötta utsatta, säger Annelie de Cabo, en av forskarna bakom kartläggningen.

Det kan handla om vräkningar eller hot om vräkningar om sexsäljandet fortsätter, eller att poliser utger sig för att vara sexköpare vilket skadar förtroendet för polisen.

Men också att sexköpen förvisas till undanskymda platser, där utsatta riskerar att utsättas för brott.

– I dessa fall riskerar den som säljer sex, inte den som köper, i stället en ökad utsatthet, säger Annelie de Cabo.

Behöver traumabearbetning

Enligt Anna Sander, verksamhetschef för organisationen Talita som hjälper kvinnor att lämna prostitution och människohandel, behöver många samtalsstöd och ekonomisk hjälp.

– Majoriteten behöver traumabearbetning, säger Anna Sander.

Ibland finns behov av skyddat boende.

– Många har ett reellt hot mot sig, de har lämnat kriminella nätverk och de behöver komma bort rent fysiskt.

Följ ämnen i artikeln