Fyra dagars arbetsvecka införs i Belgien

Publicerad 2022-02-17

Fyra dagars arbete och en tre dagar lång helg. Så kan det se ut för många belgare i framtiden.

– Corona har tvingat oss att arbeta mer flexibelt. Nu måste arbetsmarknaden anpassa sig efter det, säger Belgiens premiärminister Alexander De Croo enligt The Guardian.

Det var under tisdagen som Belgiens regering klubbade igenom en reform som gör det möjligt att arbeta fyra dagar i vecka. I praktiken innebär det att man kommer att kunna arbeta färre men längre dagar. Antalet arbetade timmar och månadslönen kommer alltså att förbli densamma.

Belgiens premiärminister Alexander De Croo.

– Det ger större frihet till de anställda, säger Alexander De Croo enligt The Guardian.

Coronapandemins påverkan på olika yrkesvanor är en del av förklaringen till att beslutet kommer nu.

– Efter två svåra år har arbetsmarknaden förändrats. Med detta arrangemang sätter vi riktmärket mot en god ekonomi, säger han enligt The Guardian.

Alla har dock inte automatiskt rätt till dessa arbetsförhållanden.

Alla har dock inte automatiskt rätt till dessa arbetsförhållanden. Företag kan neka sina anställda den kortare arbetsveckan förutsatt att de kan motivera beslutet skriftligen.

Islänningar jobbar fyra dagar

Det här är dock inget nytt fenomen. Island testade detta mellan 2015 och 2019 och det blev en succé. I dag arbetar 85 procent av landets befolkning enligt den nya mallen.

Även Skottland planerar att prova på fyradagarsveckan under sex månader och det diskuteras även om att göra detsamma i Wales.

  • Fastnålat inlägg
    17 feb 2022
    Ellinor Brenning

    Skulle du vilja jobba fyra dagar i veckan? Kanske är du rent av mer sugen nu när många av oss kommit tillbaka från hemmajobb under pandemin?

    I Belgien kan en kortare arbetsvecka bli vardag för många efter att landet gjort det möjligt att jobba längre men färre dagar.

    Läs artikeln om reformen i Belgien här och dela med dig av din åsikt!

  • 17 feb 2022

    Till Henrik :

    De flesta kommer att vara tvungna att komma tillbaka,då hemmet sällan är en ok arbetsmiljö.

    Går man över i en hybridlösning /distansarbete,så ökar kraven vad gäller arbetsmiljön.

    För övrigt är det ju ett medelklassproblem vi diskuterar,de allra flesta har varken möjlighet att jobba hemifrån eller lägga tid på stolpskotten från Aftonbladet.

    Till er som tror att man producerar mer på kortare tid...dom vidare.

    Henrik
  • 17 feb 2022

    Hade lite ångest över att gå tillbaka efter två år hemma, men det var kul att träffa alla! Vissa jobbmöten är bäst irl. Men - jag kommer vara två dagar i veckan på kontoret och jobba tre hemifrån vilket känns perfekt!

    Nina

    Skönt att det gick bra!

    Ellinor Brenning
  • 17 feb 2022

    Svårt att se hur det skulle bli möjligt att genomföra olika regler om du är ensamstående eller två föräldrar. Finns många som är två föräldrar men där den ena är borta mesta tiden av vardagen pga arbete på tex annan ort, resande osv

    Det lättaste borde vara att utgå från att 100% tjänst är 32 h i veckan och från det göra humana o hållbara schema för alla i vård o omsorg o alla andra med oregelbundna arbetstider

    Anni, arbetande pedagog
  • 17 feb 2022

    6 timmars arbetsdag skall vara heltid. Då finns det tid och ork för återhämtning..

    Ida
  • 17 feb 2022

    Heltidsmåttet ska vara 6 timmar per arbetsdag

    Daniel

Följ ämnen i artikeln