Textilavdelningen får männen att bli alldeles tysta

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2007-05-16

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Jag har funnit en man som tycker om att åka till IKEA och bara gå runt och titta. Jag vet inte om det är för att han är förblindad av kärleken eller om det faktiskt råkar vara så att han tycker att det är genuint roligt.

Han är alert och hela tiden med på det jag säger och tycker och kommer själv med en massa infall och idéer, ibland ej genomförbara i en kvinnas värld.

Men han är i alla fall engagerad som vilken väninna som helst man delar några timmar med på ett gigantiskt möbelvaruhus.

Jag vet inte om jag kan komma på en enda avdelning på IKEA där männen känner att just dom har någon slags kontroll. Det skulle kanske vara stereo och tv möbler eller ljus och lampor med sladdar och dosor som inte direkt tilltalar oss kvinnor.

Där kan dom stå och briljera med färgade kablar, strömkopplingar och wattstyrkor.

Men på textilavdelningen är det tyst. Stanna kvar en extra stund nästa gång ni passerar mjukvarorna dit kvinnor släpat med sina män.

Jag blir lika full i skratt varje gång jag ser en man som mycket ointresserat mumlar till svar på frågor om gardiner till gästrum, kuddar till sängen och panellängder till vardagsrummet.

För några helger sen besökte jag i jobbet ett stort köpcenter utanför Örebro. Min dotter Tess var med mig i två dagar och fann rätt så snabbt en del kompisar som hon kunde leka med. I en stor klätterställning levde ungarna rövare medan män i olika generationer satt på bänkar och övervakade dom små.

Några kvinnor syntes inte till i närheten.

Dom shoppade vilt i alla affärer som låg på armslängds avstånd.

Jag satte mig ner på en bänk och pratade med en herre och kom in på att jag bor i Lindome strax utanför Göteborg och att det var så bra att det ligger så nära IKEA. För då kan man bara svänga förbi där ibland och gå in och kolla lite.

Han tittade på mig och ruskade på huvudet. ”Man går inte bara in på IKEA och tittar”, sa han. ”Antingen köper man den bokhyllan man redan har bestämt sig för eller så skiter man i det.”

”Det är som allt annat jag handlar”, fortsatte han. ”Om jag behöver en vit skjorta så går jag och köper mig en. Jag vet ju vad det är jag behöver.”

Men visst är det så att man vet vad man behöver även vid ett besök på IKEA. Varför skulle man annars komma hem efter varje besök med värmeljus och servetter om man inte behövde dom?

Erica Johansson

Följ ämnen i artikeln