Torka

Extremtorkan hotar både blåbär och jordgubbar

Av: 

Kerstin Nilsson

NYHETER

Nu hotas både blåbär och lingon av extremtorkan.

– Kommer det inte vatten nu så kommer det att bli väldigt dålig skörd i hela landet, säger Magnus Engstedt, rådgivare på Bärfrämjandet.

Även jordgubbar kan det råda brist på – efter midsommar.

Torkan ser ut att fortsätta i större delen av landet , trots åskoväder och lokala regnskurar.

I skogen är det torrt som fnöske.

Det ökar inte bara risken för skogsbrand – det hotar också årets blåbärs- och lingonsäsong.

För lingonen finns det fortfarande hopp, men för blåbären ser det mörkt ut.

– Blåbär, liksom övriga växter, kräver vatten för att kunna växa - och det har ju inte kommit något vatten, säger Magnus Engstedt.

Värst i söder

Värst är det i södra Sverige, men fortsätter torkan lär blåbären torka bort i skogarna i hela Sverige.

– Det började ju faktiskt väldigt bra, med en fin vinter. Det var mycket vatten och och det var ingen frost i blomningen. Alla förutsättningar var uppfyllda för att det skulle kunna bli en bra skörd. Sedan kom torkan.

– Nu ser vi lite grann positiva tecken. Det kommer lite åskskurar, men det är väldigt lokalt och där det då inte kommer något kommer blåbärsriset att torka ut inom en tiodagarsperiod, säger Magnus Engstedt.

Årets jordgubbssäsong är redan i full gång – tidigare än vanligt.

Och den ser ut att bli kort och intensiv.

Bären var mogna runt två veckor tidigare än normalt och på grund av de stora och tidiga skördarna är svenska gubbar billigare än normalt före midsommar.

På jordgubbsfälten har yrkesodlarna möjlighet att konstbevattna – något de verkligen har fått göra – till skillnad mot i skogen.

– Det är mycket mer konstbevattning, jag har i stort sett vattnat
mer än vartannat dygn, och det är långt mera än det dubbla, säger Ulf Nilsson, jordgubbsodlare i Vänersborg till P4 Väst.

Dyrare gubbar i juli

Någon brist på jordgubbar till midsommar lär det inte bli – däremot efter midsommar.

– Det är helt och hållet efterfrågan som styr. Nu är det för stor tillgång från Skåne och Blekinge, men en liten efterfrågan, därför går priserna ned. Det kan ta bara en vecka efter midsommar, sen blir det slut på jordgubbar från Skåne och Blekinge. Och då kommer priserna öka, säger Rolf Silvstrand, jordgubbsodlare i Munkedal till P4 Väst.

Magnus Engstedt tycker det är tråkigt om årets bär torkar bort. Under sina 40 år i branschen har han aldrig upplevt något liknande.

– Det känns ledsamt.

– Det är väldigt trist, för blåbär och jordgubbar är ju så otroligt nyttiga bär. Jordgubbar innehåller ju till exempel mer c-vitamin än apelsiner. Och blåbär är väldigt innehållsrikt på olika nyttiga ämnen.

Han har dock inte helt gett upp hoppet.

– I skogiga terränger med vattenhållande partier kan det fortfarande klara sig, men där det är lite vatten i grundvattnet och i vegetationen torkar det bort nu, säger Magnus Engstedt.

ANNONS EXTERN LÄNK

Minska risken för smittspridning under vintern – handla munskydd, hudvård och vitaminer hos MEDS

Meds

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Torka

Väder

Extremväder

Jordgubbar

Djur & natur

Lingon