Varningen: Farliga produkter från företaget Wish

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Konsumentorganisationer i Sverige och Danmark går nu ut och varnar för Wish.

Det kinesiska bolaget säljer farliga skönhetsprodukter, enligt en ny studie från danska Forbrugerrådet Tænk.

– Många har ingen innehållsförteckning vilket gör att det inte är möjligt att kolla vad de innehåller, säger konsumentvägledaren Maria Wiezell till Aftonbladet.

I en testad kräm, köpt via Wish, fanns två förbjudna ämnen.

Att handla på shoppingappen Wish har blivit mycket populärt med ett stort sortiment av produkter till billiga priser.

Direktimporten från Kina har ökat lavinartat bland annat på grund av appen, även om nya momsregler bromsat den något.

Det är billigt, lätt och produkterna levereras via post.

1 av 3 | Foto: FABIAN BIMMER / TT

Kan innehålla farliga ämnen

Den kinesiska framgångssagan har sitt huvudkontor i USA, och har omkring 300 miljoner registrerade användare över hela världen. Förra året var Wish den mest nedladdade shoppingappen i USA, enligt Tamebay.

Men långt i från allt är bra med Wish och de produkter som de marknadsför och säljer, enligt konsumentorganisationer.

Nu visar en ny granskning att hudvårdsprodukter och smink från shoppingappen inte följer EU:s lagstiftning och kan innehålla farliga och förbjudna ingredienser. Det är danska Forbrugerrådet Tænk, en systerorganisation till Sveriges konsumenter, som genomfört studien.

Inga innehållsförteckningar

I undersökningen granskades 39 produkter och på mer än hälften av dem, 21 stycken, saknades ingredienslistor. I EU är det ett rättsligt krav att skönhetsprodukter som krämer, deodoranter och smink måste ha en ingredienslista. Det hjälper konsumenten att kontrollera om produkten till exempel innehåller parfym eller misstänkt hormonförstörande ämnen.

– I allmänhet kan vi inte rekommendera att köpa kosmetika och skönhetsprodukter på Wish. Många av produkterna överensstämmer inte med EU:s kosmetiska föreskrifter för de saknar ingredienslista. Därför har du ingen aning om vad som finns i produkterna, säger Stine Müller, projektledare på Forbrugerrådet Tænk, i ett pressmeddelande.

Olika krämer i likadana burkar

En Nivea-kräm i undersökningen hade visserligen den obligatoriska ingredienslistan, men krämen innehöll två farliga allergiframkallande konserveringsmedel (metylisotiazolinon och metylklorisotiazolinon).

Dessa två ämnen är sedan februari 2017 förbjudna i hudvårdsprodukter inom EU.

Krämen som köptes från Wish såg precis ut som den klassiska blå Nivea-burken, men på de danska och svenska marknaderna finns inte de två förbjudna konserveringsmedlen i samma sorts kräm.

– De flesta av oss konsumenter tar oss inte tid att kolla vad produkten innehåller. Man förutsätter att eftersom förpackningen ser likadan ut så är det väl samma produkt, men det kan vara andra ingredienser i. Men eftersom många inte ens har någon ingredienslistor har man inte ens möjlighet att kolla, säger Maria Wiezell, konsumentvägledare på Sveriges Konsumenter, och fortsätter:

– Som konsument tycker jag att man ska tänka ett varv extra innan man beställer billiga produkter från Kina, både av klimat- och hälsoskäl.

Publicerad:

LÄS VIDARE