Gatuhunden Arthur kan få nobben

Uppdaterad 2015-03-19 | Publicerad 2014-11-18

Det svenska laget i multisport-VM får inte ta med sig sin nya vän

Gatuhunden Arthur slog följe med det svenska VM-laget i multisport - och vann det svenska folkets hjärta.

Nu vägrar Jordbruksverket låta honom komma till Sverige.

– Vi ger inte upp, säger Mikael Lindnord till Aftonbladet. 

Den ecuadorianska gatuhunden Arthur är Sveriges mest uppmärksammade hund just nu.

Det var i veckan som det svenska laget i multisport-VM, bestående av Mikael Lindnord, Simon Niemi, Staffan Björklund och Karen Lundgren, gjorde den minst sagt oväntade värvningen.

Vägrade lämna laget

Gatuhunden Arthur stötte ihop med laget i en bergsby i Anderna - och sedan dess har han vägrat vika från deras sida.

När laget närmade sig den näst sista etappen, forsränning i sju mil, gjorde de sig redo för att gå skilda vägar.

Men Arthur vägrade att lämna sina nyfunna vänner - och hoppade efter.

Så Mikael Lindnord och de andra paddlade tillbaka och tog med sig gatuhunden.

I stället för att vinna ett VM-guld så vann de en ny kompis.  

Får inte komma till Sverige

Nu vill laget ta med sig Arthur hem till Sverige - men Jordbruksverket säger nej.

– Klockan är nu 05:39 här i Ecuador och svenska Jordbruksverket ringde just och avböjde vår ansökan som muntligen innan var okej, säger Mikael Lindnord till Aftonbladet.

Han förklarar att Jordbruksverket har gjort bedömningen att Arthur är i för dåligt skick för att komma hem till Sverige.

– I min ansökan till Jordbruksverket beskrev jag Arthur väldigt tydligt och tog självklart upp att han hade ett sår på ryggen. Detta tolkar Jordbruksverket nu som att Arthur är sjuk och att en flygresa hem skulle innebära för mycket stress. Jag lyckades dock förhala deras slutgiltiga beslut, genom att nu försöka hitta en legitimerad veterinär här i Quito, som skulle kunna göra en annan bedömning och ge Arthur ett "okej" att kunna flyga hem.

Ger inte upp

Men Mikael Lindnord och de andra i VM-laget ger inte upp.

– Jag är ingen expert, jag är den första att säga det. Men i går åkte Artur bil i åtta timmar i mitt knä och det gick bra. Vi gick koppel i en stökig huvudstad och lärde oss även "sitt". Stresståligare och uthålligare varelse får man leta efter. Lämnar vi Arthur här, så går han ett mycket värre öde till mötes, än att komma med till Sverige och direkt från Arlanda få förstklassig vård, säger han.

På Jordbruksverket säger man att det är en lång process att ta in en hund i Sverige.

– För att få ta in en hund i Sverige så måste den var ID-märkt, rabies-vaccinerad, ha ett blodprov som visar att den har antikroppar mot rabies och så ska den ha ett intyg från en officiell veterinär. Hela den processen tar fyra månader, säger Maria Cedersmyg på Jordbruksverket.

Kan ta 30 dagar med tillstånd

Hon fortsätter:

– I dagsläget har inte Arthur något av det här. Att sätta honom i karantän kan vara ett alternativ om man inte kan göra alla de här sakerna. Men eftersom vi inte har någon bakgrundsinformation om den här hunden så måste vi veta lite mer och det kanske gick lite väl fort när Mikael Lindnord köpte sina biljettter. Vi kanske inte hann kommunicera allting med honom. Men nu ska han ju åka till en veterinär och sedan får vi se om vi kan hjälpa honom med ett tillstånd. Men normalt kan det ta upp till 30 dagar.