Stalkers är ett hot mot deras bröllop

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-03-03

Victoria är van vid att leva under hot - självklart är hon rädd ibland

Värsta tänkbara scenario är att en galning ska utföra ett vansinnesdåd under Victoria och Daniels bröllop.

De dyrkar, skrämmer och förföljer.

I värsta fall vill de skada.

Kronprinsessans och Daniel Westlings stalkers kan bli ett hot mot bröllopet.

Mardrömmen: ett nytt kungligt attentat.

Jenny Alexandersson.

Kungafamiljens säkerhet är en extremt känslig fråga. Säkerhetspolisen vill att skyddet kring familjen ska vara ett frågetecken för de personer som har onda avsikter. Ingen ska veta exakt hur Victorias livvakter jobbar eller vilka förberedelser man gör inför bröllopet.

Det är helt förståeligt.

Victoria är van vid att leva under hot. Det är en situation som ingen ska behöva vänja sig vid. Självklart är hon rädd ibland.

Hon blev oerhört skakad

Kronprinsessan får hundratals brev varje vecka. De öppnas av hovpersonal, Victoria behöver aldrig läsa dem. Men skulle någon hota henne till livet blir hon självklart informerad om läget. Säpo uppdaterar regelbundet hotbilden mot kungafamiljen.

Victoria har alltid livvakter med sig ute, för henne är det så normalt att hon inte tänker på det. Även Daniel har vant sig vid att ha Säpo ett par steg bakom.

Rädslan kommer när något oväntat händer. Jag minns den chockartade kraschen på borggården i september för fem år sedan. En av Victorias stalkers körde sin bil rätt in i slottsväggen. Mannen hävdade att han och kronprinsessan var ett par. Victoria blev oerhört skakad av händelsen.

Vägen kan ändras

Kungafamiljen blev även snabbt informerad om kraschen i Holland 2009.

Ingen vill ha ett nytt kungligt attentat i sommar.

I flera månader har jag känt till att den kortegeväg som presenteras före bröllopet kan komma att ändras. Mer än en gång.

Hovet, polis och militär har ett nära samarbete för Victorias och Daniels bröllop ska bli så tryggt och säkert som möjligt.

Allt för att brudparet ska kunna fokusera på det viktigaste under festligheterna – varandra.