Tusentals bortförda från landområden i Tigray

TT-AFP

Publicerad 2021-03-08

En grupp för organisationen Läkare utan gränser i Tigray. Arkivbild.

Myndigheter i den krigsdrabbade regionen Tigray i Etiopien anklagar säkerhetsstyrkor från en angränsande region att tvinga bort medborgare från deras hem.

Gebremeskel Kassa, som är stabschef för det regionala interimsstyret i Tigray, säger att mellan 3 500 och 5 000 invånare som forslats bort med ett 60-tal lastbilar och bussar anlänt i staden Shire.

Anklagelsen riktas mot styrkor i grannregionen Amhara, som till stor del tog Addis Abebas parti när Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed beordrade en offensiv mot Tigray i november.

Striden rörde Tigreanska folkets befrielsefronts (TPLF) styre i regionen. Enligt styret i Addis Abeba hade TPLF attackerat arméförläggningar.

Tvisten om landegendomar försvåras av att man i Amhara hävdar att TPLF illegalt tag över landområden sedan gruppens makttillträde i Tigray på 1990-talet. Det regionala styret i Amhara svarade inte på nyhetsbyrån AFP:s fråga om en reaktion på uppgifterna.

I ett utspel i februari från USA:s utrikesdepartement krävde utrikesminister Antony Blinken att trupper från Amhara omedelbart skulle dras tillbaka från Tigray. Det amerikanska utspelet upprörde styret i Addis Abeba, som kallade det för "beklagansvärt".

Läkare utan gränser varnar för att många, upp emot 10 000 personer, har anlänt i Shire de senaste en till två veckorna, och att läget är "bekymrande, men har inte nått alarmerande nivåer", enligt talesperson Kate White.

ANNONS