Drevar Aftonbladet mot Ebba Busch?

MARTIN SCHORI: Ni, och därmed vi, har rätt att utkräva ansvar

Ebba Busch efter dagen i rätten.

– Det är ett drev mot Ebba. Medierna har valt vinkel och kört på den istället för att se över alla delar i historien. Man ställer helt andra krav på Ebba än vad man kräver av andra.

Så säger en lokal kristdemokrat om mediernas rapportering kring Ebba Buschs hustvist.

Kristdemokraten har både rätt och fel.

Fel i att det är ett drev.

Rätt i att vi ställer helt andra krav på Ebba Busch än andra.

Ebba Busch är som bekant partiledare och aspirerar på en tung ministerpost efter nästa val. Det är en av samhällets mest uppburna positioner som till stor del vilar på att hon har förtroende hos allmänheten.

Aftonbladets stf ansvarige utgivare Martin Schori.

Ni, och därmed vi, har rätt att utkräva ansvar av Ebba Busch, som därför får finna sig en hård, till och med stundtals mycket hård, granskning. Även inom områden som för andra skulle vara privata.

 

Har politiker inte en privat sfär? Självklart. Men den är betydligt snävare än andras.

Hustvisten har ett allmänintresse och jag vill hävda att vi rapporterat om den på ett korrekt sätt, vi har försökt vidga perspektiven, granska båda sidor och lyfta fram deras bästa argument.

Att Ebba Busch nu utreds för grovt förtal har i min mening ett högre allmänintresse än själva hustvisten. Det är extremt ovanligt att en partiledare utreds för brott och därför självklart för oss, precis som för andra, att skriva om det.

 

I dag finns det fler medier i fler kanaler än någonsin och även en saklig rapportering kan bli, och upplevas, som massiv – och ge sken av att snabbt gå in i det som kallas ”mediedrev”.

Tonläget i samhällsdebatten är dessutom uppskruvat och man behöver inte tillbringa många minuter på sociala medier innan man upptäcker ganska mycket – inte sällan misogynt – hat mot Ebba Busch.

Medier har ett ansvar att inte piska upp de här stämningarna, men i det här fallet är den sakliga nyhetsrapporteringen som görs kring målet helt i sin ordning. Det är vårt jobb och den faller inom den pressetik vi förhåller oss till och värnar om.

Min kollega på Svenska Dagbladet, Martin Ahlquist, formulerade det elegant: ”Inför lagen är vi alla lika, men inför medieetiken är vi inte det”.