Stockholm tredje hårdast drabbade huvudstaden i Europa

Tolv gånger fler döda än i Oslo

Publicerad 2020-11-29

Stockholm är en av de hårdast drabbade huvudstäderna i Europa när det gäller dödsfall i covid-19.

Bara Bryssel och Madrid ligger sämre till i Aftonbladets granskning.

– Det är förskräckligt, säger Johan Styrud, ordförande i Stockholms läkarförening.

Med hjälp av fyra olika sammanställningar av dödligheten i huvudstäder har Aftonbladet fått fram en lista med åtta europeiska metropoler. De åtta är Berlin, Bryssel, London, Madrid, Oslo, Paris, Rom och Stockholm.

• Listan toppas av Bryssel, med 193 döda i covid-19 per 100 000 invånare hittills under coronapandemin. Totalt rör det sig om 2 361 personer.

• På andra plats hamnar Madrid. Den spanska huvudstaden har 170 döda per 100 000 invånare. Totalt har 11 349 människor gått bort.

• Stockholm är trea med 113 döda per 100 000 invånare, totalt 2 688 döda.

• Sist på listan ligger Oslo, med bara 63 döda, vilket motsvarar 9 döda per 100 000 invånare.

Johan Styrud.

– Det är förskräckligt att Stockholm ligger så högt upp. Tyvärr är det framför allt de äldre i Stockholm som har drabbats hårt av det här. Det är ju en tragedi som vi verkligen kommer att behöva utreda, varför det blev på det här sättet. Jag beklagar verkligen detta, säger Johan Styrud, överläkare på Danderyds sjukhus.

Vad beror detta på?

– Det finns många aspekter. Man var inte nog hård med restriktioner på en gång, mot alla som kom hem från Alperna. Sedan hade man inte koll på rotationen av personal och anhöriga som besökte alla våra äldreboenden. Men det finns många orsaker till att det blev på det här sättet, och det är väldigt tragiskt.

Stockholm har tolv gånger fler döda än Oslo, räknat per invånare. Varför?

– Oslo var väldigt militanta i början, väldigt kraftfulla. De stängde ner samhället, och man fick inte byta kommun under ganska lång tid. Dessutom stängde de gränsen ganska hårdhänt mot Sverige i våras. Detta kanske är resultatet av att man var så kraftfull i sina åtgärder, säger Johan Styrud.

Kista galleria i oktober.

Jan Albert, professor i smittskydd vid Karolinska institutet, säger:

– Man räknar inte exakt på samma sätt i alla länder, så siffrorna är lite svåra att jämföra. Men siffrorna stämmer nog något så när. Vi vet ju också att Stockholm är den del av Sverige som haft mest smittspridning, andra svenska städer har haft betydligt lägre smittspridning.

Vad säger siffrorna om den svenska insatsen mot coronaviruset?

– Att vi har haft många fall. En coronakommission tittar nu på bakgrunden till detta, vad som kunde ha gjorts annorlunda och vad man kan lära för framtiden, säger Albert.

Fotnot: Aftonbladets siffror bygger på sammanställningar av dödligheten i covid-19 från VG, New York Times, Region Stockholm och Sciensano. Siffrorna hämtades från respektive sajt den 27 november. Bryssel lades till på listan under söndagseftermiddagen, men även de siffrorna gäller läget 27 november.

Sjukvårdspersonal på intensivvårdsmottagningarna har haft mycket att göra.