Bättre virusläge – Frankrike öppnas delvis

TT-Reuters

Publicerad 2020-11-24

Frankrikes president Emmanuel Macron. Arkivbild.

Nedstängningen har givit effekt, läget har förbättrats och en del restriktioner ska lyftas, enligt Frankrikes president Emmanuel Macron. Men de mat- och dryckesglada fransmännen får fortsätta vänta med att käka på restaurang.

Frankrike inledde en andra runda av nedstängningar den 30 oktober sedan antalet covid-19-fall ökat kraftigt till nya rekordnivåer. Det innebar bland annat att många butiker, restauranger, nöjesetablissemang och hotell i Frankrike återigen stängdes.

I ett tv-sänt anförande säger nu Macron att affärerna får öppna från och med lördag, och att vissa andra delar av nedstängningen ska vara borta till den 15 december.

Det som hägrar är julhelgen och landets invånare ska få fira helgen med sina familjer, enligt presidenten.

"Måste göra allt"

Däremot måste barer, kaféer och restauranger fortsätta hålla stängt ända till den 20 januari, för att stoppa ytterligare en våg av smitta.

– Vi måste göra allt för att förhindra en tredje våg, allt för att förhindra en tredje nedstängning, säger Macron.

Det som förbättrats är bland annat att färre covid-19-sjuka vårdas på sjukhus. Det antalet föll på tisdagen med 859, till totalt 30 622 – den största minskningen sedan den andra nedstängningen inleddes.

Antalet covid-19-patienter i intensivvården minskade med 165 till totalt 4 289.

Snart vaccineringar

Även ekonomiskt tryck ligger bakom beslutet att öppna upp igen.

Dessutom börjar snart vaccinationerna i Frankrike. Efter myndighetsgodkännande kan den insatsen inledas i slutet av december eller början av januari, säger Macron.

– Vi kommer att organisera en snabb och massiv vaccinationskampanj.

Den första nedstängningen, som var mer strikt än den andra, pågick mellan den 17 mars och den 11 maj.