Kraftig ökning av antalet anmälda arbetssjukdomar i Uppsala

Publicerad 2021-04-08

Arbetsmiljöverket fick in närmare 500 anmälningar om arbetssjukdomar i Uppsala i fjol.

Det är nästan tre gånger så många som 2019 och vårdanställda står bakom majoriteten av dem.

”Vi har ett patienttryck som är högt nu med en tredje våg av corona och vi står inför en sommarperiod där vi vanligtvis har svårt med bemanningen”, säger Kristian Hjertén, vice ordförande Vårdförbundet Uppsala.

Kvinnor skickade in 364 anmälningar och män 125 anmälningar om arbetssjukdomar i Uppsala kommun i fjol, visar statistik från Arbetsmiljöverket. Majoriteten av dem jobbar inom hälso- och sjukvården. De skickade in totalt 379 anmälningar, vilket är mer än sju gånger så många som 2019.

– Vi ser med stor oro på det, säger Kristian Hjertén, vice ordförande för Vårdförbundet Uppsala.

– Många medlemmar jobbade med covid utan tillräcklig skyddsutrustning i början av pandemin och det satte stress och ledde till arbetssjukdomar som covid-19.

”De orkar inte längre”

I dag bedömer han att tillgången på skyddsutrustning är tillfredsställande i regionen och att den ökade kunskapen om viruset ger personalen mer trygghet. Rutinerna på bland annat intensivvårdsavdelningen fungerar dessutom bättre än de gjorde för ett år sen, men då var personalen mer utvilad än nu. Då kämpade en del till exempel för att krislägesavtalet skulle aktiveras för att få högre ersättning för övertimmar och förlängda pass när allt fler covidpatienter strömmade in.

– Nu när vi är inne i det andra krislägesavtalet så får vi indikationer på att våra medlemmar inte orkar längre. Nu spelar pengarna ingen roll längre, utan de vill ha återhämtning och vila.

Under onsdagen vårdades 140 covidpatienter i Region Uppsala. 126 av dem fick intensivvård.

100 anmälda arbetssjukdomar i år

En undersökning som Novus nyligen gjort på uppdrag av Vårdförbundet visar att en av fyra vårdanställda överväger att säga upp sig i Sverige och sju procent av sjuksköterskorna, det vill säga över 5 700 personer, uppger att de starkt överväger att lämna sjukvården helt, uppger Hjertén.

Vårdförbundet vill se förändringar i grundbemanning och att regionen satsar mer på att bemanna upp, särskilt vad gäller sjuksköterskor, säger han.

Hittills i år har Arbetsmiljöverket fått in 100 anmälningar om arbetssjukdomar från personer som jobbar inom hälso- och sjukvården i Uppsala kommun. Det är mer än dubbelt så många som under hela 2019.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln