Ett år efter förnedringsrånet: ”Vill bara glömma och gå vidare”

Offret Liam berättar hur hans liv förändrats av kränkningen

Publicerad 2020-12-04

Han blev attackerad av två yngre rånare – som också kissade på honom medan de filmade.

Liam som föll offer minns fortfarande alla detaljer men berättar att han klarat att gå vidare utan att känna hat.

– Mina vänner gjorde verkligen allt för att jag skulle må bra, berättar han i Aftonbladets nya krimpodd, ett år efter det uppmärksammade förnedringsrånet.

18-årige Liam var på väg hem från extrajobbet en söndagskväll i december förra året.

Han gick av tunnelbanan i Björkhagen i södra Stockholm och tittade samtidigt på en fotbollsmatch i mobilen. En mobiltelefon som två 16-åringar också sett och som en av dem ville ha.

De två sprang ifatt Liam, började slå honom och hota, tvingade till sig mobilen men ville även ha pengar.

Förloppet blev utdraget och slutade med att de sparkade och slog på Liam. Och kissade på honom samtidigt som de filmade.

”Kände skam”

Liam berättar nu, ett år senare, att han i början kände skam och tog på sig skuld själv. Men han valde att från början vara öppen med det som hänt för att bearbeta traumat.

Han berättade för de vuxna i skolan och för sina kompisar. Alla ställde upp och stöttade på ett sätt som gjorde att han undan för undan kunde resa sig, komma tillbaka och klarade att ta studenten.

Liam blev attackerad av  två yngre rånare – som också kissade på honom medan de filmade.

Ett viktigt steg på vägen var också rättegången där de två unga förövarna dömdes. De var 16 år och fick ungdomsvård.

Blivit förändrad

Liam berättar att han antagligen blivit ärrad för livet, men har bearbetat händelsen för att kunna gå vidare. Utan att känna något hat mot gärningsmännen.

Men händelsen har satt sina spår och har förändrat honom.

– Man är mer uppmärksam, mer försiktig, man tänker sig för, man är på sin vakt. Jag går aldrig med hörlurar i öronen sent på kvällen, jag kollar aldrig ner i telefonen när jag går någonstans.

– Men jag har fått närmare till mina känslor. Jag har lättare att bli glad över saker men också lättare för att bli aggressiv eller ledsen.

Första avsnittet av Aftonbladets nya krimpodd belyser förnedringsrånen. Där finns hela intervjun med Liam, som egentligen heter något annat.

Följ ämnen i artikeln