Dante kan rentvås – 700 år efter sin död

Släkting tar strid för diktaren

Publicerad 2021-02-06

Det är inte fråga om en gudomlig komedi.

Men en ättling till författaren Dante Alighieri vill häva en 700 år gammal dödsdom.

– Det var en politisk rättegång, säger Sperello di Serego Alighieri.

Dante Alighieri

Författaren och diktaren Dante Alighieri skapade litteraturhistoria när han skrev ”Den gudomliga komedin” i början av 1300-talet.

Alighieri levde i Florens, en stad som då var splittrad i två politiska fraktioner. Alighieri valde den vita. När den svarta tog makten dömdes han till exil för korruption, en dom som senare omvandlades till en dödsdom.

Fick malaria

Alighieri dog dock i malaria 1321 – för exakt 700 år sedan.

Sperello di Serego Alighieri är ättling i 19:e generationen till Dante Alighieri. Nu vill han få domen upphävd och anfaderns namn rentvått.

En dom som vunnit laga kraft kan prövas på nytt om det framkommer nya bevis, enligt italiensk lag. Någon preskriptionstid finns inte.

I Domenico di Michelinos tavla från 1465 ses Dante stå med ett exemplar av ”Den gudomliga komedin” vid helvetets portar.

Fungerade för Galilei

Nu hänvisar Sperello di Serego Alighieri till ett annat rättsfall: domen mot astronomen Galileo Galilei som hävdes av Vatikanen år 2000. Galilei dömdes till husarrest efter att ha hävdat att jorden roterar runt solen. Det retade upp katolska kyrkan som ansåg att jorden var alltings mittpunkt. Efter 400 år bad kyrkan om ursäkt och backade.

Konstverk föreställande Cante de Gabrielli da Gubbio.

Domarens ättling är med

Nu i maj samlas historiker och jurister för att se om den 700 år gamla domen behöver tas upp på nytt. Med i gruppen som fattar beslutet är också fransmannen Antoine de Gabrielli, ättling till kondottiären Cante de Gabrielli da Gubbio som utfärdade Dantes dödsdom.

Som man brukar säga: gammalt agg har djup tagg.

Dantes ansikte rekonstruerat av italienska forskare.