Kriminolog: Fuckgirl-dom sänder tydlig signal

Av: 

TT

Publicerad:

NYHETER

Ingen sade stopp innan ”årets fuckgirl” utsågs inför eleverna på skolbalen. Kriminologen Nina Rung säger att domen mot den 19-årige man som nu dömts för grovt förtal kan leda till att fler reagerar i tid mot sexuella kränkningar.

Under en skolbal i Skåne i maj utsågs "Årets fuckboy" och "Årets fuckgirl" – killen ska ha sett det som en merit, medan tjejen kände sig förnedrad. Hon anmälde skolkamraten som läste upp motiveringen och nu döms han till villkorlig dom och dagsböter för grovt förtal.

– Det är väldigt bra, det ger ett tydligt och klart signalvärde kring hur lagen är tänkt att användas, säger Nina Rung, kriminolog som har arbetat mycket med frågor som våld och sexualiserat våld mot kvinnor.

”Fokusera på männen”

Hon hoppas att domen ska leda till att fler fall anmäls och ger konsekvenser. Med brasklappen "inte alla män" säger hon att det är killarna och männen som behöver förändra sitt beteende för att få ordning på problemet.

– Vi måste lägga resurserna på rätt ställe, inte på att fråga tjejer om de är rädda när de går utanför dörren, utan på att fråga hur du som snubbe ska se till att alla är trygga i de rum där du befinner dig, säger Nina Rung.

Förhoppningen hon har är också att domen ska fungera normerande och få fler att reagera på den här typen av agerande. Som exempel pekar hon på hur vi ser på misshandel av barn:

– Där har vi en lag som har gjort oss känsliga mot om någon är våldsam mot ett barn. Förhoppningsvis blir vi också känsligare för när vi hör någon uttrycka sig så här, säger hon och tillägger:

– Jag tänker att det fanns ganska många hinder på vägen innan den här motiveringen lästes upp, många som hade kunnat säga "stopp, nej, vänta, vad är det vi gör?" utan att ha gjort det. Men förhoppningsvis gör det här att vi säger stopp.

Politikernas ansvar

Enligt Nina Rung har medvetenheten och kunskapen ökat, samtidigt som det saknas ett grundarbete i samhället.

– Vi jobbar inte tillräckligt väl i förskola och skola trots att det står i vår läroplan att vi ska motverka stereotypa könsnormer, säger hon och tillägger:

– Det blir också en svårighet när vi har partiledare som kallar det för "genusflum" trots att det är skrivet i våra skollagar.

Men hon anser att det är hos just politikerna frågan ligger. Ska man se till att alla får ett kunskapslyft gällande könsnormer så måste man satsa resurser på det.

– Då måste det in på utbildningarna, för just nu säger vi att lärarna ska lära ut det här – men de får inte kunskapen.

Publicerad:

LÄS VIDARE