”Kvinnor som lider av endometrios ska få bättre vård”

Publicerad 2016-02-27

Folkhälso- och sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S).

Män och sjukdomar som drabbar män är normen i svensk sjukvård.

Det menar folkhälso- och sjukvårdsminister Gabriel Wikström, som kräver nationella riktlinjer för endometrios.

– Vi behöver ändra normer och öka medvetenheten, säger han.

Johanna Blommengren, 22, kan inte leva ett normalt liv eftersom hon har så mycket smärta. Hennes äggstockar har vuxit ihop med tarmen. Man uppskattar att 200 000 kvinnor har sjukdomen endometrios i Sverige.

– Hon är inte ensam i sin situation, det är många kvinnor som lider, säger Gabriel Wikström (S), folkhälso-, sjukvårds- och idrottsminister efter att ha hört om Johannas situation.

Ska öka medvetenheten

I början av februari meddelade Gabriel Wikström att regeringen gett Socialstyrelsen i uppdrag att ta fram nationella riktlinjer för endometrios. Totalt handlar det om sex miljoner för att sammanställa forskningsresultat, öka medvetenheten kring sjukdomen och vilka behandlingar som ska ges.

– Det är en grupp som varit osynlig i vården många gånger. Det är många inom vården som inte känner till det här tillståndet och man möts av oförstående. Därför är det ett område där det behövs nationella riktlinjer för att ge kunskap, att sätta normer och få upp medvetenheten generellt kring sjukdomen, säger Gabriel Wikström.

– De kvinnor som lider av endometrios och söker vård ska få en bättre vård, fler kommer att remitteras till specialister och fler kommer förhoppningsvis att kunna leva ett friskare liv.

Vill ha jämställd vård

Många kvinnor, inklusive Johanna Blommengren, upplever att vårdpersonal inte tar endometrios på allvar. Patienterna kan få höra att de överdriver sin smärta och att ”det gör ju ont när man har mens”.

– Det är verkligen inte acceptabelt. Vården ska göra sitt bästa för att bemöta patienter på ett bra sätt och erbjuda den lindring som finns. Det är därför vi gör detta, säger Wikström.

Han menar att det handlar om ett jämställdhetsproblem.

– Det hänger ihop med att kvinnor är mer drabbade. Det visar på strukturer inom vården, hur män och mäns problem har stått i förgrunden medan kvinnor inte uppmärksammats på samma sätt. Man ska få lika bra vård, oavsett om man är man eller kvinna.

”Män är normen i vården”

Dessutom kommer regeringen att under de kommande fem åren satsa nästan tre miljarder på att förbättra hälso- och sjukvård som är riktad mot kvinnor.

– Vi vet att kvinnor får sämre vård och drabbas av sjukdomar som inte uppmärksammas lika mycket. Framför allt har vi utgått från män och därför är sjukvården anpassad efter mannen som norm, där sjukdomar som drabbat kvinnor inte prioriteras, säger Gabriel Wikström.

– Det är det vi försöker att rätta till.