Så lyckades svarte aktivisten ta över nazigruppen

Uppdaterad 2019-07-11 | Publicerad 2019-03-02

Nu berättar medborgarrättsaktivisten James Hart Stern hur han lyckades ta över en av USA:s största nazistgrupper.

En av planerna är att göra hatgruppens hemsida till en informationssajt om Förintelsen.

– Det är definitivt inte bra för honom och det ska inte vara bra för honom, säger Stern.

Aftonbladet har tidigare rapporterat om medborgarrättsaktivisten James Hart Stern som efterträtt den förre ledaren för en av USA:s största nazistiska grupper, Jeff Schoep.

– Jag har riktat in mig på att radera ut Ku Klux Klan och The national socialist movement, säger han i en video på sin hemsida.

Nu berättar James Hart Stern för Washington Post om hur han lyckades ta över nazigruppen The national socialist movement.

Allt började 2007 när James Hart Stern satt i fängelse för fem ekonomiska bedrägerier. Under sitt frihetsberövande lärde han känna Edgar Ray Killen, Ku Klux Klan-ledaren som två år tidigare hade dömts för tre mord. Morden kom att inspirera regissören Alan Parkers till den Oscar-vinnande filmen ”Mississippi brinner” (1989).

James Hart Stern blev tre år senare kontaktad av NSM-ledaren Jeff Schoep som ville veta hur Stern och Edgar Ray Killen blivit vänner. Detta blev sedan en start på en lika osannolik vänskap mellan Stern och Schoep.

– Från första dagen sa jag alltid till honom att jag inte håller med honom, att jag inte tycker om honom och att mitt mål var att ändra hans åsikter, berättar Stern för Washington Post.

Men att ändra hans åsikter gick inte. Däremot lyckades han med vad han beskriver som ”det näst bästa”.

NSM-ledaren sökte råd av Stern kring hur han skulle agera med det pågående rättsfallet i Virginia. Han var orolig över hur följderna efter rättegången och de juridiska kostnaderna skulle bli. Schoep kände också att hans organisation hade förlorat medlemmar och betydelse för den nya extremhögern.

Istället ville han starta en ny grupp. Då såg medborgarrättsaktivisten James Hart Stern sin chans. Han övertalade nazistledaren att överlämna kontrollen av organisationen och deras hemsida till honom.

– Schoep visste att någon av hans medlemmar förr eller senare skulle begå ett brott, och han skulle hållas ansvarig för det, säger James Hart Stern till Washington Post.

Och i januari lämnade Schoep in handlingar som överlämnar the National Socialist Movement till Stern. En månad senare hamnade Sterns namn i domstolen som nazistgruppens representant. Som tilltalad står Schoep.

Stern berättar att han fortfarande smider planer för hemsidan. Han vill bland annat göra hatgruppens hemsida till en informationssajt om Förintelsen.

– Det är definitivt inte bra för honom och det ska inte vara bra för honom. Nu är allt ute i det öppna. Mina planer och intentioner är inte att låta gruppen blomstra. Mitt mål är att ställa allt till rätta, säger Stern till Washington Post.

Följ ämnen i artikeln