''Hallonen måste kokas''

Publicerad 2015-05-04

Livsmedelsverkets varningar nonchaleras

Orsaken till matförgiftningen tros vara hallon i efterrätten.

Livsmedelsverkets varningar räcker inte.

– Det händer flera gånger per år att hallon orsakar utbrott av matförgiftning, säger Åsa Rosengren.

I Livsmedelsverkets broschyr för vård- och omsorg står det klart och tydligt att frysta, importerade hallon inte ska serveras utan att de har kokats först.

– Norovirus överlever bättre på hallon än på andra bär, säger Åsa Rosenberg som är mikrobiolog på Livsmedelsverket.

Viruset, som bland annat orsakar vinterkräksjuka, smittar bären genom bevattning, organiskt gödsel, plockarna eller ytorna som bären kommer i kontakt med.

– Det här gäller alla bär men av någon anledning häftar viruset bättre på hallon.

Virusen dör inte genom nedfrysning, det enda sättet är att koka bären i en minut.

Är det ofarligt att äta färska, importerade bär?

– Ja, konstigt nog har vi inte haft ett enda fall där någon förgiftats av färska hallon oavsett var de kommer i från men vi vet inte vad det beror på.

– De färska bären är ganska dyra så man nöjer sig kanske med något enstaka som dekoration.

Varför kan man inte stoppa smittade bär?

– Vi har gjort många försök att spåra smittkällorna. Men spårbarheten är inte så god. Det är många små gårdar som säljer vidare till större uppköpare.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln