Ukraina: Överenskommelse nära

Uppdaterad 2015-09-14 | Publicerad 2015-09-13

Tysklands utrikesminister Frank-Walter Steinmeier.

"Avsevärda framsteg" har gjorts mot en lösning på konflikten mellan Ukraina och Ryssland, säger tyske utrikesministern Frank-Walter Steinmeier efter ett möte med ryska, ukrainska och franska kolleger i Berlin.

Följ ämnen
Ukraina

En överenskommelse är nära mellan Ukraina och Ryssland om att dra tillbaka de tunga vapnen från frontlinjen i östra Ukraina. Länderna har också enats om att inte lägga ut fler minor, uppger Steinmeier.

– Vi har även försäkrat oss om att vapenvilan – som nu hållit i två veckor – ytterligare måste befästas, säger tyske utrikesministern.

Sergej Lavrov, Rysslands utrikesminister, påpekar att parterna fortfarande tvistar om vissa saker, bland annat frågan om huruvida lokala val ska hållas i östra Ukrainas rebellkontrollerade områden, men "det allmänna intrycket är att oenigheten inte är oöverkomlig", säger Lavrov.

Ukrainas premiärminister Arsenij Jatsenjuk vädjar till västmakterna att inte häva sanktionerna mot Ryssland, inte förrän överenskommelserna som träffades i Minsk i februari förverkligats.

Ledarna för Frankrike, Tyskland, Ryssland och Ukraina kommer att hålla ett toppmöte om Ukraina-konflikten den 2 oktober i Paris.

TT-AFP-REUTERS