Sverige bland Europas minst coronadrabbade

TT

Publicerad 2021-12-07

Få personer vårdas för covid på iva i Sverige, i alla fall i jämförelse med andra europeiska länder. Arkivbild.

Sverige är nu ett av de minst covidutsatta länderna i Europa, skriver Aftonbladet som refererar till Johns Hopkins Universitys siffror på sajten Our World in Data.

Sverige är just nu på 40:e plats, bland de 46 länder som redovisas i statistiken, när det gäller döda per miljon invånare under perioden 29 november till den 5 december. Sverige hade ett genomsnitt på 0,4 nya dödsfall per miljon invånare varje dag under perioden. Flest nya dödsfall hade Ungern med ett snitt på 18,6 dödsfall.

I statistiken över antal nyinlagda för intensivvård med covid under perioden 22 till 28 november, där 13 länders siffror redovisas, hamnar Sverige på tolfte plats.

När det gäller antal smittade under samma period hamnar Sverige på plats 39 med 187 konstaterade fall per miljon invånare. Flest smittade redovisar Andorra där motsvarande siffra är 2 397. Hur länder testar och i vilken omfattning skiljer sig dock mycket åt, bland annat låg testverksamheten nere i Sverige under ett antal veckor i november.

Vad gäller antalet smittade i Sverige med den nya virusvarianten omikron har nu 13 fall bekräftats i landet. Det är en ökning från måndagen med två fall. Av dessa har åtta personer varit på resa och bekräftats smittade med omikronvarianten vid hemkomst till Sverige. De övriga fem smittade personerna har enligt Folkhälsomyndigheten haft ”nära koppling” till fall som smittats utomlands.

Följ ämnen i artikeln