Linde: Nära helikopterkrasch med Kuleba

Publicerad 2022-08-24

Utrikesminister Ann Linde (S) var nära att krascha under en helikopterfärd i Ukraina.

När hon och Dmytro Kuleba närmade sig fronten började flygfarkosten svaja.

– Det var väldigt dramatiskt, säger hon i Aftonbladet TV.

I Aftonbladets live-tv-sändning Krigsrapporten kommenterar Ann Linde utvecklingen i Ukraina, sex månader efter att kriget startade.

Utrikesministern berättar att hon har en nära relation med sin motsvarighet Dmytro Kuleba i Ukraina och att parterna hörs minst en gång i veckan.

Ett av mötena har etsat satt sig fast i minnet, säger Linde.

– Vi har rest tillsammans till kontaktlinjen i östra Ukraina. Vi flugit helikopter timvis, en gång har vi nästan kraschat.

Ukrainas Dmytro Kuleba och Ann Linde (s) i helikoptern.

”Väldigt dramatiskt”

Vad hände?

– Vi hade varit uppe i tio minuter, det är ingen inredning i helikoptern utan man sitter på bänkar längs kanten. Då började helikoptern svaja och alla tänkte ”vad är det som händer”, säger hon och fortsätter:

– Då gick någon fram till piloten och viskade ”vi kan inte krascha, det sitter två utrikesministrar i helikoptern”. Vi landade, alla gick ut och inget hände. Men det var väldigt dramatiskt, säger Linde.

”Kommer pågå länge”

Utrikesministern befarar att kriget i Ukraina kommer att pågå under en lång tid och säger att arbetet med att stötta landet fortsätter. Men hon varnar också för att det minskade intresset för kriget kan komma att få konsekvenser.

– Det blir ännu svårare att få stöd för sanktioner, för politiker behöver folkets stöd. Vi måste orka titta på det som händer i Ukraina, annars spelar vi Ryssland i händerna. Även från mediernas sida måste rapporteringen fortsätta vara högt på dagordningen.