Oviss omröstning väntas om regeringens budget

Lars Larsson/TT

Publicerad 2022-06-21

Den tidigare vänsterpartisten Amineh Kakabaveh, numera partilös, får en nyckelroll vid onsdagens omröstning om regeringens ojusterade vårändringsbudget. Arkivbild.

Onsdagens omröstning om höjda pensioner och version två av regeringens vårändringsbudget kan bli extra oviss.

Det hänger på någon enda röst – partilösa ledamoten Amineh Kakabaveh kan avgöra om regeringen eller oppositionen vinner.

Inför omröstningen har Moderaterna begärt kvittningsförbud. I princip innebär det att alla ledamöter måste vara på plats. I vanliga fall ser partierna till så att om ett parti har en ledamot borta på grund av sjukdom, tjänsteuppdrag eller begravning så ser något annat parti på motståndarsidan till att en av deras ledamöter också är borta. Det görs för att behålla styrkeförhållandena mellan partierna utifrån valresultat och mandatfördelning.

Fått undantag

Men inför särskilt viktiga omröstningar kan ett parti begära kvittningsförbud. Då gäller inga överenskommelser och ingen frånvaro är giltig.

Det innebär att ledamöter inte kan kvittas mot varandra. Det har hänt att svårt sjuka ledamöter rullats in i rullstol för att vara med. Men Miljöpartiets ledamot Maria Gardfjell har dock fått ett undantag från att delta i onsdagens omröstning eftersom hon insjuknat i covid. Balansen upprätthålls genom att en KD-ledamot inte heller deltar.

Vill inte säga

För att regeringen ska få igenom det nya budgetförslaget med pensionsuppgörelsen som också Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Centerpartiet stödjer krävs att alla deras 173 ledamöter röstar för det, samt att den tidigare vänsterpartisten Amineh Kakabaveh gör det.

Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och Sverigedemokraterna har 173 röster för sitt motförslag och ett eget pensionsförslag. Förra gången stödde också den tidigare sverigedemokraten, numera partilöse, Roger Richthoff dem.

Amineh Kakabaveh har inte velat säga hur hon ska rösta, eller om hon avstår. Blir det oavgjort kommer ärendet att återremitteras till finansutskottet och sedan tas upp igen till omröstning.