Ted, 78, opererades av Macchiarini – skadades för livet

Tog bort bit av luftstrupen – blev hjärnskadad

Paolo Macchiarinis operation skulle bota Ted Bondefalks sömnapné.

I stället förlorade han synen, förmågan att svälja och blev beroende av assistans dygnet runt.

– Jag blev ett vårdpaket kan man säga, säger han till Aftonbladet.

Ted Bondefalk, då 68 år, levde ett aktivt pensionärsliv i slutet av 2010. Han var politiskt engagerad i sin hemkommun Tyresö, spelade golf, reste och hade ett aktivt socialt liv tillsammans med sin fru Irene.

Men problemen med andningsuppehållen hade blivit värre. En slemhinna i luftstrupen hade börjat växa och la sig över struplocket när Ted andades in – och behövde tas bort. Liksom en del av sköldkörteln.

I maj följande år var det dags för en av flera planerade operationer på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge.

Kort innan operationen fick Ted möta sin kirurg: Paolo Macchiarini, en då hyllad stjärnkirurg som nyligen anställts som gästprofessor och överläkare vid Karolinska Institutet.

– Han kom in snabbt och Teds läkare sa att han kunde fixa alla problem på en enda operation, berättar Irene Bondefalk, Teds fru, som säger att de inte fick veta något om att det ingreppet de skulle göra ändrats.

Ted Bondefalk, 78, drabbades av hjärnskador efter Paolo Macchiarinis operation 2011.
Ted Bondefalk, 78, drabbades av hjärnskador efter Paolo Macchiarinis operation 2011.

Att mannen senare skulle fällas för forskningsfusk och åtalas för grov misshandel efter att tre av hans patienter dött var de lyckligt ovetandes om då.

Tog bort bit av luftstrupen

När Ted vaknade upp hade Macchiarini istället tagit bort fem centimeter av hans luftstrupe och även den trakealkanyl, ett hål i luftstrupen, han hade för att kunna andas.

– Det var inte den operation som Ted hade samtyckt till, säger Irene.

Några dagar efter operationen drabbades Ted av hjärt- och andningsstillestånd i 20 minuter. Luftstrupen hade blockerats av slemhinnan och strypt syretillförseln, berättar Irene. Vårdpersonalen lyckades återuppliva honom men hjärnskadorna blev omfattande.

I dag, elva år senare, sitter Ted och Irene bredvid varandra i soffan i lägenheten i Tyresö. Irene får hjälpa sin man att svara på frågor då han har svårt med talet. Han kan inte svälja och måste sondmatas, är blind och har svårt att andas och prata. Han är rullstolsburen och behöver assistans dygnet runt.

– Jag blev ett vårdpaket kan man säga, säger Ted, som jobbade som polis i 46 år.

Ted Bondefalk stämde han Region Stockholm efter operationen men förlorade i tingsrätten – nu har han överklagat till hovrätten.
Ted Bondefalk stämde han Region Stockholm efter operationen men förlorade i tingsrätten – nu har han överklagat till hovrätten.

Han är ledsen och arg över den vård han fick och för två år sedan stämde han Region Stockholm. Han menar att han aldrig informerades om ingreppet och inte fått ge sitt samtycke till den. DN har tidigare rapporterat att det saknades skriftlig information om ingreppet och att man inte kontrollerat att patienter förstått information om det. Rutiner för dokumentation och vårdplan hade också brister för den här typen av patienter.

Ted förlorade i tingsrätten men har med hjälp av Centrum för rättvisa överklagat till hovrätten som ska ta upp fallet i höst.

– I elva år har vi kämpat för rättvisa för Ted, säger Irene.

”Hoppas att han får sitt straff”

Ted lever fortfarande. Tre patienter dog efter att ha fått syntetiska luftstrupar inopererade av Paolo Macchiarini under åren 2011 och 2012. Den italienska kirurgen har även utfört operationerna i Ryssland.

Paret misstänker att Teds operation var en övning inför luftstrupstransplantationerna.

– Vi anser att Teddy utsattes för en otillåten operation på Karolinska universitetssjukhuset och vi vet ju inte men vi tror att Macchiarini använde honom för att förbereda sig inför dem, säger han.

Den italienska kirurgen Paolo Macchiarini misstänks för grov misshandel av de nu döda patienter som fick syntetiska luftstrupar inopererade.
Den italienska kirurgen Paolo Macchiarini misstänks för grov misshandel av de nu döda patienter som fick syntetiska luftstrupar inopererade.

Paolo Macchiarini har fällts för forskningsfusk och oredlighet i forskning av Centrala etikprövningsnämnden. En utredning har slagit fast att hans luftstrupstransplantationer gjorts utan vetenskaplig grund och inte prövats etiskt. Efter att forskningsskandalen briserade avgick flera i KI:s toppskikt.

Nu inleds rättegången mot den italienska kirurgen som misstänks för grov misshandel av de nu döda patienter som fick syntetiska luftstrupar inopererade.

– Jag hoppas att Macchiarini får sitt straff, han har skadat så många människor, säger Ted.

Paolo Macchiarini nekar till anklagelserna.

”Jag hoppas att Macchiarini får sitt straff, han har skadat så många människor”, säger Ted.
”Jag hoppas att Macchiarini får sitt straff, han har skadat så många människor”, säger Ted.
Publisert:

LÄS VIDARE