MSB: Vissa får förtur till test – och egna karantänsregler

Publicerad 2022-01-20

Ett antal samhällsviktiga yrken kommer få särskilda karantänsregler.

Det uppger MSB vars nya prioriteringslista ska presenteras på torsdagen.

– Regionerna och länsstyrelserna kommer att gå ut med hur listan ska användas. Det kan se lite olika ut, säger handläggaren Jan-Olof Olsson.

Omikronvariantens höga smittsamhet har pressat testningen till bristningsgränsen. Så sent som på onsdagen beslutade exempelvis Region Kronoberg att pausa provtagningen med pcr-tester för allmänheten eftersom kapaciteten slagit i taket.

Samtidigt har många arbetsplatser svårt att hålla i gång verksamheten på grund av hög personalfrånvaro.

Enligt de nuvarande reglerna för familjekarantän ska även symtomfria personer stanna hemma i sju dagar om någon i ens hushåll har testats positivt för covid-19.

De reglerna kommer nu att ändras, uppgav socialminister Lena Hallengren till SVT på onsdagskvällen.

– Vi ser att samhällsviktiga funktioner blir lidande, sa hon i Aktuellt.

MSB: Nyckelfunktioner får speciella regler

De nya besluten ska presenteras på torsdagen när myndigheterna håller presskonferens klockan 14.

Men redan sent på onsdagskvällen uppgav MSB för Aftonbladet att vissa samhällsviktiga nyckelfunktioner får såväl speciella karantänsregler som förtur i testningen.

– Det kommer en ny lista, säger Jan-Olof Olsson som är handläggare inom försörjningsberedskap vid MSB.

Senare under torsdagsmorgonen tar MSB dock tillbaka uppgiften om att samhällsviktiga funktioner kommer att få förtur till testning.

”Det nya gäller enbart karantänsregler”, skriver Jan-Olof Olsson i ett mejl till Aftonbladet.

Myndigheten har tidigare under pandemin tagit fram en prioriteringsordning över samhällsviktiga yrken. Den uppdaterade listan blir enligt Jan-Olof Olsson ”ganska begränsad”:

– Det vi har pratat mycket om är mindre personalgrupper med väldigt specialiserad kompetens. De kan handla om vattenförsörjning, energi och elektroniska kommunikationer, alltså de som håller i gång internet.

”Lokala lösningar”

MSB:s lista är även den tänkt att offentliggöras på presskonferensen klockan 14.

– Vi filar på det här in i det sista. Det kommer att presenteras hur listan ska användas. Lokala lösningar kan se lite olika ut, säger Jan-Olof Olsson.

Det är Folkhälsomyndigheten som tar de formella besluten om nya regler för testning och karantän. MSB och flera andra myndigheter har deltagit i diskussionerna som pågick långt in på onsdagskvällen.

Exakt hur de nya karantänsreglerna formuleras var då okänt. Det var inte heller klart när de nya bestämmelserna träder ikraft.

– Det är lite rutiner som måste komma på plats, säger Jan-Olof Olsson.

Aftonbladet har sökt Folkhälsomyndigheten för en kommentar.