Belarusiska soldater beväpnar migranter vid gränsen till Polen

Uppdaterad 2021-11-14 | Publicerad 2021-11-13

Migranterna som försöker ta sig över gränsen till Polen har beväpnats av belarusiska soldater.

Gränskampen är tuff och flera migranter har frusit ihjäl.

Tusentals har lockats av diktatorn Aleksandr Lukasjenko med löftet att få ta sig in i EU, men Polen har stängt gränsen och skickar tillbaka de flesta som lyckas ta sig in.

Beväpnade med tårgas och laserpekare bländade ett hundratal migranter polska soldater.

Vapnen fick de av belarusiska styrkor som systematiskt klipper hål i stängslet av taggtråd, enligt både nyhetsbyrån Nexta och den polska gränspolisen.

”Polska soldater förblindades av laserstrålar och blixljus. I närheten väntade en grupp på runt 100 migranter för att ta sig över gränsen illegalt”, skriver polisen på Twitter.

Flera döda

Polen har infört en undantagszon kring gränsen och tillåter inte journalister att besöka området. Folk som lyckas ta sig över gränsen och in i landet skickar polisen tillbaka.

Vid gränsen.

Vintern är på väg in och migranter vid gränsen vittnar om mycket eländiga förhållanden. Flera har redan dött, enligt Reuters.

Twitter skriver polisen att en ung man från Syrien hittats död i skogen nära gränsen på fredagen.

Aftonbladet har tidigare rapporterat om hur Rawa och hans fru inte vågar låta sina två barn sova i skogen.

– Då fryser de ihjäl, säger Rawa.

Eu fördömer hybridkriget

Människorna kommer från länder som Irak, Syrien och Afghanistan. De tar sig till gränsen mellan Belarus och Polen med förhoppningen om ett bättre liv i Europa.

Många familjer har tagit sig med direktflyg från Damaskus till Minsk.

Familjer betalar tiotusentals dollar för att ta sig till Belarus. Bland annat med direktflyg från Syriens huvudstad Damaskus. Flygbolaget Cham Wings meddelade nyligen att man slutar flyga mellan Minsk och Syrien, enligt AFP.

EU menar att Lukasjenko använder flyktingarna för att pressa unionen att häva sanktionerna som infördes efter att presidenten vägrade lämna makten 2020. EU stöttar Polens gränsarbete och diskuterar nya sanktioner mot Belarus.