Smittan härjar i Europa – går mot "hemsk" jul

Pontus Ahlkvist/TT

Publicerad 2021-11-19

Snart två år efter pandemins början skjuter smittspridningen i stora delar av Europa i höjden.

– Agerar vi inte nu kommer det att bli en riktigt hemsk jul, säger det hårt drabbade Tysklands smittskyddschef Lothar Wieler.

Trots att vaccin mot covid-19 funnits tillgängligt sedan i våras har betydande delar av befolkningen i många EU-länder valt att inte ta sprutorna, som av experter beskrivs som enda vägen ut ur krisen.

Nu skenar smittan på flera håll på kontinenten. I Tyskland, som klarade sig väl genom pandemins första fas, är spridningen nu oroväckande hög, och läget på sjukhusen ”riktigt dystert”, enligt Lothar Wieler, chef för smittskyddsmyndigheten RKI.

– Vi har aldrig varit så oroliga som nu, säger han under ett webbseminarium, och beskriver hur strokedrabbade och andra svårt sjuka kan få vänta två timmar på en iva-plats, då avdelningarna är fulla av företrädesvis ovaccinerade covidsjuka.

”Stort misstag”

En sjuksköterska vårdar en covidpatient på intensivvårdsavdelningen på Uniklinikum Leipzig.

– Det råder nödläge i vårt land. Den som inte inser det begår ett väldigt stort misstag.

I torsdags gjorde RKI en ny högstanotering, med över 65 000 nya fall. Dagen innan var det drygt 52 000, av vilka man måste räkna med att omkring 400 kommer att dö, enligt Wielers prognos. Tar man mörkertalet i beaktande kan det röra sig om dubbelt eller tre gånger så många – Tyskland kan alltså om bara några veckor ha över tusen coviddöda per dag.

– Det är för sent att göra något åt. De här människorna är redan smittade. Det är som en utspilld vattenhink, det går inte att hälla tillbaka, säger han enligt tidningen Die Welt.

Anställda på det italienska tågbolaget Trenitalia visar sina covidpass vid inpassering till kontoret i Rom. Arkivbild.

Värre i Österrike

En signal om det allvarliga läget är att ett sjukhus i bayerska Freising nyligen fick skicka en covidpatient till Italien för vård, då man varken hade plats själv eller lyckades hitta någon sådan innanför landets gränser.

Än värre är situationen i grannlandet Österrike, där regeringen i måndags införde en nedstängning för ovaccinerade. Vaccinationsgraden är bland de lägsta i Västeuropa, ”pinsamt låg”, med förbundskansler Alexander Schallenbergs ord.

I torsdags rapporterades för första gången över 15 000 nya fall – i ett land med knappt 9 miljoner invånare. Från vården kommer vittnesmål om mycket svåra omständigheter, bland annat på ett överfullt sjukhus i den hårt drabbade delstaten Oberösterreich.

– Vi måste ställa de döda i korridoren, säger en anställd till nyhetsbyrån APA.

I måndags började Österrikes huvudstad Wien vaccinera barn från fem år mot covid-19.

Psykisk press

Hon berättar att personalen är under enorm psykisk press, som blir värre i takt med att fler och fler dör.

– Ingen på utsidan kan föreställa sig vad det innebär.

I många östeuropeiska länder, som Rumänien och Bulgarien, är läget sedan flera veckor katastrofalt, till stor del på grund av att få har låtit vaccinera sig. I de sydeuropeiska länder som drabbades värst under pandemins första fas ser det däremot förhållandevis ljust ut.

Italien, med nästan 60 miljoner invånare, rapporterade i onsdags drygt 10 000 nya fall, för första gången sedan i maj. Smittspridningen går alltså upp, men från förhållandevis låga nivåer.

Pass krävs i Italien

Hälsodepartementet i Rom har förklarat det gynnsamma utgångsläget som en följd av att landet har en av de högsta andelarna vaccinerade i EU, vilket i sin tur torde hänga ihop med de covidpass som infördes tidigare i år. Intyget, som visar om en person är vaccinerad, tillfrisknad eller har testats negativt, krävs numera inte bara för tillträde till evenemang och liknande, utan även i arbetslivet.

Tyske RKI-chefen Wielers budskap till alla som inte vaccinerat sig är tydligt: Gå och gör det. Han vill även höja vaccinationstakten genom att ge apotekspersonal möjlighet att ge injektioner.

– Vi är i ett nödläge. Varenda en som vet hur man ger en spruta får ta och rycka in nu. Annars får vi inte grepp om den här krisen, säger han.