Oväder i norr – kraftiga vindar, halka och lavinfara

Vädervarningar utfärdade för flera platser

Uppdaterad 2022-01-14 | Publicerad 2022-01-13

Det norska ovädret Gyda har dragit in över norra Sverige.

Under torsdagen har skolor hållit stängt, tåg ställts in och människor uppmanas hålla sig borta från både vägar och fjäll.

SMHI har utfärdat flera varningar för kraftiga snöfall, skyfallsliknande regn, hårda vindar och laviner.

– Man ska inte ge sig ut om man inte måste, säger Max Schildt, meteorolog på SMHI.

Under fredagen blir det fortsatt kraftiga snöfall i norr och kraftig blåst väntas i stora delar av landet.

I Norge slog ovädret Gyda till med full kraft under natten mot torsdag. Översvämningar och jordskred har ställt till det på flera håll. Vägar har stängts av och flera kommuner har evakuerat folk på grund av risken för översvämningar och skred.

Under torsdagen drog ovädret in över norra Sverige.

– Vi har flera vädervarningar utfärdade, de allvarligaste rör fjälltrakterna, säger Max Schildt, vakthavande meteorolog på SMHI.

Stora översvämningar i norska Ålesund efter ovädret Gydas framfart.

Vid 19-tiden på torsdagskvällen hade den kraftigaste nederbörden passerat, men det kommer att vara fortsatt blåsigt och snöigt längs hela Norrlandsfjällen i minst ett dygn till.

– Det är fortsatt mycket besvärligt väder och det väntas blåsa i stora delar av landet, säger Caroline Vahlberg, meteorolog på SMHI.

I Lapplandsfjällen och Jämtlands fjälltrakter ligger en orange varning för hård blåst och kraftigt snöfall. Vindar på upp till 24 meter per sekund väntas och människor avråds helt från att ge sig ut på fjället.

Naturvårdsverkets lavinprognostjänst varnar för stor lavinfara i södra och norra Norrlands fjälltrakter under torsdagen och fredagen, med fortsatt förhöjd fara även under helgen.

Extrema regnmängder

I västra Jämtland och nordvästra Härjedalen ligger en orange varning för skyfallsliknande regn med extrema regnmängder. Det innebär att mellan 40 och 100 millimeternederbörd väntas – något som bara händer i genomsnitt en gång på mellan 25 och 50 år.

Under natten mot fredagen väntas ovädret röra sig söderut, kulingvarningar har utfärdats längs hela Östersjökusten, Kattegatt och Vänern.

Hala vägar

Ovädret väntas också skapa problem på vägarna – i stora delar av Norrland ligger en gul varning för plötslig ishalka.

Även i södra Norrland och norra Svealand varnas för ishalka.

– Det gäller att ta det försiktigt på vägarna och kanske inte ge sig ut om man inte måste, säger Max Schildt.

Trafikverket meddelar att man bemannat upp med dubbla jourer för att kunna hantera snöröjning och halka dygnet runt under ovädret.

Det har varit glashalt på vägarna i norra Sverige under torsdagen. Trafikverket avråder från att ge sig ut

I Krokoms och Åre kommun håller skolor stängt för att vissa vägar anses vara för farliga att köra på.

Även i kommunerna Bergs och Härjedalen har flera skolor hållits stängda under torsdagen på grund av väderläget.

Inställda tåg

Under torsdagen har busslinjer i Jämtlands län ställts in.

Vy tåg har ställt in alla sina avgångar mellan Narvik och Kiruna och mellan Östersund och Storlien till och med fredag eftermiddag. SJ:s avgångar från Östersund och västerut ställs in.

I södra Sverige har Trafikverket beslutat att stoppa tågtrafiken på flera sträckor med anledning av de kraftiga vindarna.

Tågen på sträckorna Nässjö–Vetlanda, Ystad–Simrishamn och Kristianstad–Karlskrona ställs in från fredag klockan 04.00.

Tågtrafiken planeras att återupptas klockan 12.00 på fredagen på en del av sträckorna och 04.00 på lördagen för de resterande.

Fortsatt blåsigt

Det besvärliga vädret väntas hålla i sig under fredagen men avta något på lördag. Det ser dock ut att bli en kortvarig stiltje.

– Redan på söndag börjar vinden tillta igen, och under måndagen ser det ut att bli riktigt blåsigt över hela landet. Nästa veckas tema är blåst, säger Caroline Vahlberg på SMHI.

Ovädersmoln över Årefjällen. Aftonbladets team på plats rapporterar om glashala vägar, översvämningar och kraftiga vindar.