Tyska svaret: Stoppar gasledningen Nord Stream 2

EU planerar för sanktioner mot Ryssland

Uppdaterad 2022-02-23 | Publicerad 2022-02-22

EU och Storbritannien kommer att svara med sanktioner mot Ryssland efter Vladimir Putins erkännande av de proryska utbrytarregionerna i östra Ukraina.

– Sent i går kväll meddelade von der Leyen att kommissionen ska lägga fram ett sanktionspaket, säger statsminister Magdalena Andersson.

Tyskland meddelar att man stoppar gasledningen Nord Stream 2.

Följ ämnen
Ukraina

Omvärlden reagerar starkt efter att Rysslands president Vladimir Putin i går kväll erkände de två utbrytarregionerna Donetsk och Luhansk som självständiga, angrep Ukraina och skickade ”fredsbevarande trupper” till östra delarna av landet.

EU har svarat med att det blir sanktioner efter det ryska erkännandet. Tysklands förbundskansler Olaf Scholz meddelar nu att man pausar den rysk-tyska gasledningen Nord Stream 2, som ett direkt svar på Rysslands aggression. Rörledningen går mellan Tyskland och Ryssland och delvis under Östersjön.

Sanktionerna från EU kommer, förutsatt att de godkänns av alla medlemsstater, att omfatta personer som var inblandade i det ryska beslutet och banker som finansierar den ryska militären. De ska också beröra ryska statens tillgång till kapital och finansmarknader inom EU och förhindra handel från de två regionerna till och från EU.

”Unionen betonar sitt orubbliga stöd för Ukrainas självständighet, suveränitet och territoriella integritet inom sina internationellt erkända gränser”, har EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen och Europeiska rådets ordförande Charles Michel sagt i ett uttalande.

Så kommer rysk gas till Europa.

Andersson: ”Har pratat med von der Leyen”

Sverige exporterar livsmedel och andra råvaror till Ryssland bland annat.

Under 2020 var Sveriges livsmedelsexport till Ryssland drygt 0,9 procent av den totala livsmedelsexporten. Det visar statistik från Kommerskollegium, Sveriges rådgivande myndighet för frågor kring utrikeshandel och EU:s inre marknad.

Vid en pressträff på tisdagen pratade statsminister Magdalena Andersson (S) om eventuella sanktioner mot Ryssland:

– I går talade jag med Ursula von der Leyen, EU-kommissionens ordförande. Sent i går kväll meddelade von der Leyen att kommissionen ska lägga fram ett sanktionspaket.

Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba talar med pressen efter ett möte med EU:s utrikesministrar i Bryssel på måndagen. Utrikesministern vädjade om sanktioner mot Moskva.

Fortsatt beredskap för sanktioner

Paketet har diskuterats av ambassadörerna i Bryssel under dagen och kan komma att godkännas redan under tisdagseftermiddagen.

– De sanktionerna kommer att vara kostsamma för Ryssland, sa Andersson.

EU har också fortsatt beredskap för ännu fler sanktioner.

Även Storbritannien har meddelat att de inför sanktioner mot fem ryska banker och tre ryska individer, meddelande premiärministern Boris Johnson strax efter lunch på tisdagen.

Det hela är ett första steg och att fler sanktioner kan införas mot Ryssland, enligt Johnson, som även hotat Ryssland med sanktioner där ryska företag kan stoppas från att handla med pund och dollar.

Under tisdagseftermiddagen svarade också Rysslands biträdande utrikesminister Andrej Rudenko apropå Tysklands beslut att stoppa certifieringen av Nord Stream 2 att Moskva inte räds någonting och ”inte tror på tårar”, skriver ryska nyhetsbyrån Tass, enligt Reuters.