Matproffsens bästa våffeltips på våffeldagen

Till våffeldagens ära: 3 våffeltips – en nyttig, en vegansk och en potatisvåffla

Matilda Kvarnström Lantz/TT

Uppdaterad 2019-03-25 | Publicerad 2019-03-24

Jessica Frej och Edward Blom ger dig de bästa tipsen för våffeldagen.

En klassisk våffla med sylt och grädde eller en som får agera bröd till korv, rostad lök och senap. Skidsemesterns främsta rätt går att variera mer än man kanske tror.

Men hur är den allra godast?

Här kommer några matprofilers bästa våffeltips inför våffeldagen:

Edward Blom, gastronom och näringslivshistoriker, anser att våffelsmeten måste innehålla både grädde och smör.

”Det fuskas med våffelsmeten”

– Det fuskas enormt med smeten nuförtiden. Nätet är fullt av vidriga recept som inte alls ger några våfflor. Det måste vara grädde och inte mjölk. Det måste vara smält smör och inte margarin eller olja. Jag tycker man ska undvika moderniteten bakpulver, men det är kanske en smaksak. Ramlösa i stället för vanligt vatten är ju ett gammalt knep”.

Viktigt att våffeljärnet är av gjutjärn

Men kanske allra viktigast är, enligt Edward Blom, att våffeljärnet är av gjutjärn och inte teflon.

– Med teflon blir det ingen maillardeffekt och då smakar våfflan bara papper. Det är också viktigt att man har rikligt med smör i järnet.

Han understryker också att våfflan måste ätas absolut nygräddad – gärna på ett litet våffelbruk när man varit ute och åkt skidor eller gått en långpromenad.

– Kall och svampig är den helt meningslös.

Edward Blom

Våffla som korvbröd

Jessica Frej, kock och kokboksförfattare, tipsar om våffla med korv, en idé hon har hämtat från filmen ”Jalla! Jalla!” (2000).

– Man har helt enkelt våfflan som ett korvbröd och så i med grillad korv, senap, rostad lök. Ja allt du gillar och sen serverar. Supergott och en perfekt matig lunch efter exempelvis en dag i skidbacken.

Hon rekommenderar dessutom att man använder en stavmixer eller en mixer när man gör sin våffelsmet för att undvika klumpar.

– Så smidigt, bara mixa ihop smeten!

Med inspiration från filmen "Jalla! Jalla!" tipsar Jessica Frej om att använda våfflan som korvbröd. Arkivbild.

Dietistens tips på en nyttigare våffla

Sara Ask, dietist och kokboksförfattare, tipsar om en mättande och nyttig våffla med rapsolja i stället för smör.

– Jag gillar att byta ut hälften av vetemjölet mot råg- eller havremjöl eftersom jag tycker att det ger mer smak och blir mer mättande. Dessutom är fullkorn en riktig hälsoboost. Sedan brukar jag ta vanlig neutral rapsolja i stället för smör (1 deciliter motsvarar 100 gram smör). Supersmidigt eftersom oljan är klar att hälla i smeten direkt. Som bonus innehåller rapsoljan mycket nyttigt fett. Lite extra salt kan behövas för smaken, eftersom oljan till skillnad mot smör inte innehåller något salt.

Hon toppar helst sin våffla med grädde och sylt, gärna nykokt sylt av blåbär och hallon.

– Jag brukar koka upp 250 gram vardera med några matskedar syltsocker och sedan servera ljummen till våfflorna. Tips för den som saknar semmeltiden: blanda ner lite kardemumma i våffelsmeten och servera med grädde blandad med grovriven mandelmassa och några bär eller fruktbitar på toppen.

Vegansk våffla

Gustav Johansson, veganmatsbloggare och kokboksförfattare, tipsar om ett recept på veganska våfflor som bör serveras omgående med nyvispad grädde och bär.

– Våfflor är lite kluriga, för de är ganska känsliga om man vill få den perfekta sprödheten på dem. De blir lätt sega och behöver ätas nygräddade för att inte bli småtråkiga. Fördelen är dock att de är superenkla att göra veganska. Du behöver absolut inte något ägg i smeten för att få den att hålla ihop, och riktigt gott smör finns ju veganskt nuförtiden.

Recept på vegansk våffla

Ingrdienser:

  • 4 dl mjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 krm salt
  • 1 tsk vaniljsocker (valfritt, men jag tycker att det är gott!)
  • 2,5 dl havredryck
  • 2 dl mineralvatten
  • 150 g Naturli Bredbart.

Gör din veganska våffla så här:

  1. Smält smöret och låt det svalna till rumstemperatur.
  2. Sikta ner mjöl i en bunke. Blanda ner salt, vaniljsocker och bakpulver och blanda väl.
  3. Rör försiktigt ner havredrycken och smöret i mjölet. Rör så lite som möjligt, men försök få bort de värsta klumparna och se till så allt är blandat.
  4. Blanda ner mineralvattnet, återigen så försiktigt som möjligt.
  5. Låt stå överplastat och dra i kylskåpet i 30 minuter.
  6. Värm upp ett våffeljärn och grädda våfflorna tills de blir gyllenbruna.

Potatisvåffla

Fredrik Andersson, förbundskapten Svenska kocklandslaget, rekommenderar ett recept på potatisvåffla med löjrom, citronsmetana, brynt smör och gräslök.

– Här kommer mitt bästa våffelrecept. Fantastiskt gott!

Recept på potatisvåffla med löjrom, citronsmetana, brynt smör & gräslök

4 portioner

Ingredienser:

  • 400 g potatis
  • 5 dl mjölk
  • 5 dl mjöl
  • 1 msk bakpulver
  • 150 g smör
  • salt

Tillbehör:

  • 50 g smör, 120 g löjrom, 3 dl smetana, 1 citron, nymalen svartpeppar, salt, 1 kruka gräslök.

Gör din potatisvåffla så här:

  1. Smält den större mängden smör. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt i en bunke. Tillsätt hälften av mjölken och rör slätt. Tillsätt resten av mjölken och vispa till homogen smet. Riv potatisen på fint rivjärn och pressa ut vätskan genom handduk. Vispa ned i smeten och grädda sedan i smörat våffeljärn.
  2. Tillagning: Bryn smöret i stekpanna så att det doftar nötaktigt. Låt svalna till rumstemperatur. Blanda smetana med saft och skal från 1 citron, smaka upp med salt och nymalen svartpeppar. Grädda våfflan. Pensla våfflan med brynt smör efter gräddning. Toppa sedan med smetana, löjrom & finskuren gräslök.

Följ ämnen i artikeln